Unió de Pagesos demana poder veremar en verd per fer front a la crisi

0
1253

Unió de Pagesos farà arribar avui a la consellera d’Agricultura de la Generalitat, Teresa Jordà, i al director general de l’Incavi, Salvador Puig, una carta en què els exposa la greu situació que ha d’afrontar el sector vitivinícola català com a conseqüència dels excedents de la DO Cava, de les dificultats comercials arran del Brexit i dels aranzels imposats pels Estats Units als vins europeus, agreujada per la reducció del consum de vi provocada per la covid-19.

Tenint en compte que el mercat es troba aturat i que és molt probable que el consum del vi es redueixi substancialment (en no ser un producte de consum bàsic), el sindicat agrícola demana a la consellera que traslladi al Ministeri d’Agricultura la urgència d’habilitar per aquest any, abans del 15 d’abril segons marca la normativa, la mesura de veremar en verd, contemplada al Pla de Suport Vitivinícola de l’Estat (PASVE), finançada al 100% amb fons comunitaris i per a la qual només caldria reservar part del pressupost del Pla. Seria una mesura voluntària per als viticultors, que els compensaria pel fet d’eliminar el raïm de determinades parcel·les quan encara és verd, de manera que es reduiria la producció.

Una altra proposta que Unió de Pagesos ha traslladat a la consellera és que adreci la petició al Ministeri de destinar fons estatals per a una destil·lació de crisi, a un preu suficient per sostenir els preus pagats als viticultors pel raïm i pel vi. L’alcohol obtingut es podria destinar a usos sanitaris per a la lluita contra la covid-19.

Unió de Pagesos demana al Ministeri que es corresponsabilitzi de l’excedent creat en l’àmbit de la DO Cava, ja que entre el 2017 i el 2019 no va escoltar les recomanacions del Consell Regulador de no autoritzar noves plantacions de vinya en el seu àmbit geogràfic.

El sindicat recorda que hi ha més de 60 milions de litres d’estocs a mans dels operadors de la DO Cava, que podrien superar els 80 milions abans de la propera verema, molt per sobre dels 45 milions de litres que es calcula que necessitat la DO.

FER UN COMENTARI