El Ministeri d’Agricultura accepta la verema en verd i la destil·lació d’excedents

0
1452
FOTO: Rosa Maria Ferré.

La consellera d’Agricultura de la Generalitat, Teresa Jordà, ha qualificat de “gran pas endavant” la decisió del Ministeri d’Agricultura d’habilitar la verema en verd i la destil·lació d’excedents de vi per fer front a la situació que viu el sector vitivinícola. Eren dues de les peticions els sindicats agrícoles Unió de Pagesos i JARC havien plantejat, amb el suport del Departament.

De les negociacions amb el Ministeri d’Agricultura cal destacar el fet que s’ha aconseguit que aquestes mesures tinguin un tractament diferent entre el vi de taula i el de DO, qüestió fonamental perquè se’n puguin beneficiar els viticultors i cellers de Catalunya, que majoritàriament han apostat per les DO i uns vins de més valor.

El tancament del canal HORECA, a causa de l’aturada d’hotels i restaurants, ha impactat fortament al sector vitivinícola i molts cellers, sobretot de petita i mitjana dimensió. Encara que una part de les vendes s’han pogut derivar cap al canal Alimentació, això no supleix la disminució produïda en l’altre canal. El sector més afectat és el del cava, que ja arrossega una crisi motivada per l’excedent de raïm i vi base cava, cosa que ha provocat una forta caiguda de preus. Aquest sector treballa per activar, cadascú des del seu àmbit, un seguit de mesures, enfocades a la reducció de raïm i vi base, l’increment de l’economia circular i la viticultura ecològica, el perfeccionament del control de la traçabilitat, i la promoció per a recuperar les vendes el més aviat possible.

Tanmateix, la resta del sector, emparat en les altres 11 DO víniques, també està patint les conseqüències del Covid-19 i igualment es podrà beneficiar de les mesures aconseguides amb el Ministeri.

FER UN COMENTARI