La Fira del Gall de Vilafranca se celebrarà adaptada a les circumstàncies sanitàries actuals. I ho farà amb un reguitzell de novetats com una nova web des de la qual s’articularà una fira virtual, amb la figura del cuiner Carles Gaig com ambaixador d’aquesta mostra centenària, amb tastos de vins en un nou espai com és el celler de Cal Posas i també amb un Mercat de Gastronomia de Proximitat situat a la plaça de Jaume I que permetrà comprar Gall Negre amb IGP ja sacrificat, ampolles de vins de la DO i emporatar-se qualsevol dels dotze plats d’aviram elaborats per quatre restaurants de la comarca.

La nova web permet ja des d’aquesta setmana conèixer tots els criadors que participen en la mostra d’aviram, així com els quatre restaurants que cuinaran plats d’aviram i els més de vint cellers de la DO Penedès amb les seva cinquantena de referències. En tots tres casos hi ha la possibilitat de contactar-hi directament per fer encàrrecs. En aquest mateix espai també es pot trobar tota la informació relacionada amb el Gall Negre del Penedès, la Fira del Gall, així com el programa d’activitats que es duran a terme a Vilafranca en els pròxims dies en el marc de la mostra, tant de forma virtual (com els tastos organitzats per l’Acadèmia de Tastavins Penedès) com presencialment.

Una fira de petit format a la plaça Jaume I

Per mantenir l’esperit del mercat centenari d’aviram i de la mostra de gastronomia i vins de la DO Penedès, l’Ajuntament de Vilafranca -organitzador de l’esdeveniment- ha previst celebrar un Mercat de Gastronomia de Proximitat els dies 19 i 20 de desembre a la plaça de Jaume I. En aquest espai al centre de la ciutat, hi haurà tres espais diferenciats: la tradicional exposició de Gallina Penedesenca, que serà l’única possibilitat que hi haurà per veure aviram viu; l’estand dels criadors on es preveu vendre 500 Galls del Penedès amb IGP ja sacrificats; l’espai dels restauradors, en el qual el visitant podrà adquirir i endur-se a casa qualsevol de les dotze propostes gastronòmiques a base d’aviram cuinades per quatre restaurants; i, finalment, l’estand de la DO Penedès, per fer-se amb els vins que millor mariden amb la cuina d’aviram.

Aquest mercat tindrà l’accés restringit i estarà obert durant dos dies, en horari de matí i tarda. A més, en el mateix espai hi haurà en Tomasot i la Ballarica, les dues peces de bestiari de la Fira del Gall, i els més petits podran deixar també el xumet a la gallina Ballarica a canvi d’un ou de xocolata. L’oferta es completarà amb una fira d’artesans al llarg de la plaça de l’Oli i amb el Vinseum oferint entrades 2×1 per visitar les seves instal·lacions.

Tastos al celler de Cal Posas
Les quatre sessions de maridatge que tradicionalment es feien a la carpa de la DO Penedès enguany es faran, en petit format, en un emplaçament inèdit. Es tracta del celler de Cal Posas, una casa particular situada a la plaça de l’Oli i que des de fa dos anys obre les seves portes per les jornades Obrim Vila. Es faran dues sessions dissabte i dues diumenge, per a vint assistents cadascuna i per inscriure’s-hi caldrà reservar plaça a [email protected] o al 93 890 48 11 (10 euros).

Més Gall a les carnisseries
La regidora de Turisme de Vilafranca, Dolors Rius, apuntava que enguany com que  poder probablement no es podrà comptar amb l’assistència de visitants de fora la comarca, s’ha treballat per divulgar més que mai el Gall Negre del Penedès al territori. És per això que, per primera vegada, quinze carnisseries i establiments especialitzats de Vilafranca vendran Gall Negre entre el 4 i el 20 de desembre. Rius indicava que l’objectiu dels organitzadors ha estat intentar mantenir i adaptar la Fira del Gall per no perdre el públic fidel a la mostra: “Cada any vénen centenars de visitants per comprar el Gall de Nadal o per endur-se o encarregar plats d’aviram als restaurants. Creiem que amb la nova web aquests visitants podran comprar igualment el gall i els plats”, explicava.

Des de l’Associació de Criadors de la Raça de Gallina Penedesenca es sacrificaran 500 peces per vendre (senceres o tallades a octaus) a l’estand que tindran a la plaça de Jaume I. Són 200 peces més que les que van vendre l’any passat. Amb aquest increment esperen poder cobrir la demanda, ja que enguany a diferència de la resta d’edicions, els visitants no podran escollir la peça viva i deixar-la al servei d’escorxador. “Pensem que la campanya de Nadal serà bona, aquest any ens trobem que els clients ens fan la comanda molt abans que altres anys”, explicava Rafael Moliner, president de l’Associació.

 

 

 

FER UN COMENTARI