Els reptes per a Vilafranca, avui. Necessitem amb urgència habitatge digne i assequible

0
243

Vilafranca compta amb un dèficit estructural i energètic en l’habitatge que cal resoldre amb urgència, garantint el dret a un habitatge digne i assequible per a tothom. És hora que l’Ajuntament entomi d’una vegada amb decisió aquest problema cronificat. I ara tenim una bona oportunitat acollint-nos als fons europeus destinats a impulsar la recuperació econòmica. Podem aprofitar aquests recursos per conformar en un període de quatre anys un parc solidari d’habitatge suficient que capgiri el paràmetre demanda/oferta, resolent l’emergència de l’habitatge a força d’assolir el grau d’eficiència energètica necessari i que millori l’accessibilitat.

Complementàriament, caldrà aplicar les lleis que ja han estat aprovades, com la Llei de contenció del preu del lloguer o la legislació vigent en obra nova, quant a quota d’habitatge de protecció oficial (HPO). I exercir el dret de tempteig i retracte –compra– per incrementar el parc públic.

Alhora, caldrà impulsar un gran programa de rehabilitació dels habitatges envellits, proporcionant també ocupació laboral i afavorint la cohesió social, i construir habitatge públic de lloguer a preu assequible, destinat als joves i a les persones grans. I promoure iniciatives d’habitatge cooperatiu i/o del tercer sector. Tan sols amb l’aplicació d’aquestes premisses és com podrem assolir el necessari parc públic d’habitatge. Esperem que el Consistori no deixi escapar aquesta oportunitat.

Xavier Cadafalch Boada

Vilafranca en Comú

FER UN COMENTARI