Comença la tercera fase de restauració del Castell de Gelida

0
437

La Generalitat ha començat la tercera fase de les obres de restauració del castell de Gelida, consistents en la reconstrucció d’un tram de muralla i de l’esplanada del cementiri. Els treballs està previst que durin mig any, amb un pressupost de 171.000 euros (més IVA) procedents de l’1% cultural, amb càrrec a l’Incasol. La intervenció abasta una superfície aproximada de 200 m2, tot i que la intervenció principal es centra de manera puntual en la zona més reduïda del mur del castell, en concret la situada sota l’església de Sant Pere, cap a l’oest del sector de ponent i a la dreta de l’entrada del castell, zona que es coneix com a cementiri.

Zona esfondrada

Actualment el mur del castell presenta una part esfondrada i una altra de desplomada. L’abril de 2009 es va produir la caiguda d’un tram de 15 metres de longitud del mur perimetral que tanca l’esplanada del cementiri. Les obres consistiran en la reconstrucció de les parts del mur desplomades i esfondrades i en la canalització de les aigües de pluja de la zona de l’esplanada que afecta el tram de mur a reconstruir, mantenint els arbres existents. També es farà una excavació arqueològica en una rasa de la zona afectada i es documentarà l’àrea del mur de contenció enfonsat.

El castell de Gelida apareix documentat l’any 945 i forma part de la línia de fortificació defensiva que controlava el Penedès; un territori fronterer on entraven en contacte els comtats catalans i Al-Àndalus. L’església del castell és d’origen preromànic, però ha experimentat reformes i ampliacions successives, la més important, a l’època barroca. Al llarg del segle XVI el castell va perdre progressivament la seva funció militar i administrativa i va ser abandonat definitivament al segle XVIII. Actualment és de propietat municipal i l’Associació d’Amics del Castell de Gelida vetlla per la seva protecció.

FER UN COMENTARI