El govern del Vendrell podrà invertir cinc milions a canvi de diferir el deute a properes legislatures

0
516
Baltasar Santos.

A bodes em convides! La Secretaria General de Financiació Autonòmica Local ofereix als ajuntaments refinançar el seu deute, passar-ne una part de curt a llarg termini i, d’aquesta manera, els anys 2022 i 2023 pagar menys d’amortitzacions i d’interessos. I l’Ajuntament del Vendrell s’hi ha agafat com ferro roent. El motiu? S’estalviarà de pagar els propers dos anys uns cinc milions d’euros, que pagaran entre 2024 i 2030.

Així, els dos anys que queden per acabar la legislatura es podrà inflar el pressupost municipal amb cinc milions d’euros addicionals, que es podran destinar a fer inversions –a determinar– i, de retruc, presentar-se a les eleccions amb un més complet llistat d’obra feta.

Amb el canvi que s’aprovarà en un ple extraordinari aquest divendres, si l’any que ve l’administració local havia de pagar 6,7 milions de deute, ara n’haurà de pagar 4,2; i al 2024 es rebaixa dels set milions als 4,5. Sigui com sigui, tant amb el pla de refinançament aprovat fa dos anys com amb el nou, al 2030 s’ha d’acabar amb 1,85 milions de deute viu (ara és de 26,86 milions).

La contrapartida és que per aconseguir-ho, es prorrateja el pagament a nou anys i, per tant, de 2025 a 2030 es pagarà més del que estava previst (és a dir, en les properes dues legislatures). No se sap a quin interès, però el regidor d’Hisenda Baltasar Santos ha dit que “serà a l’interès que negociï l’Estat amb els bancs, que sempre serà més baix que el que puguem negociar nosaltres”. La seva previsió és del 0,58%.

FER UN COMENTARI