Els municipis es reuniran amb Costes de la Generalitat per decidir el futur de la dàrsena de Cubelles

Els ajuntaments de Vilanova i la Geltrú, Calafell i Cubelles han presentat de forma conjunta la seva aposta per eliminar, definitivament, el port de l’antiga central tèrmica de Foix. Els tres municipis del Penedès-Marítim defensen una retirada total del dic, però de forma progressiva, la qual cosa permetria distribuir la sorra que hi ha acumulada en aquest espai. Una quantitat de sorra que faria créixer l’amplada de les platges “entre 30 i 40 metres”, asseguren.

En el cas de Vilanova, la regidora de Medi Ambient, Marta Jofra, ha recordat que la sostenibilitat de les platges està vinculada a la sostenibilitat econòmica dels municipis i que “no tenir platges vol dir no tenir activitat turística i, per tant, no tenir ingressos”. Jofra ha explicat que la Platja Llarga i la Platja del Prat de Vilanova són ecosistemes que es podran recuperar amb la retirada total de port, ja que “suposarà una oportunitat per començar a afavorir el transport natural de sorra pel litoral”.

Des de Cubelles creuen que l’eliminació de la dàrsena també serà “positiu” pel barri marítim i “evitarà la regressió de les platges”. Així ho ha dit la seva alcaldessa, Rosa Fonoll, que tem que Endesa busqui “l’opció menys costosa i marxi sense haver trobat una solució per aquesta infraestructura”.

L’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, també ha destacat la importància d’anar cap a una gestió de platges més natural, i “oblidar-se de la visió més rígida de la costa”. Una perspectiva que, segons el batlle, encara defensen municipis com Cunit, una de les localitats més sensibles a la retirada del port.

L’alcalde de Calafell, Ramón Ferré, acompanyat de l’alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll, i la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilanova, Marta Jofra.

En aquest sentit, els tres municipis han anunciat que es desmarquen de Cunit i de l’opció que planteja per eliminar la dàrsena: un enderroc parcial, redibuixar els espigons actuals i fer una aportació de sorra que preservi les platges. És, de fet, una opció molt semblant a la que presentarà Endesa, companyia propietària dels terrenys.

L’aliança entre Vilanova, Calafell i Cubelles s’allunya d’infraestructures rígides i demà presentaran la seva proposta conjunta en una reunió amb Costes de la Generalitat. Aquesta reunió ha de servir per decidir el futur de la dàrsena de Cubelles i com s’ha de fer la seva retirada. Sigui com sigui, l’última paraula la tindrà el Ministeri per a la Transició Ecològica.

FER UN COMENTARI