Avui es commemmora el 125è aniversari de la mort del músic vilanoví Antoni Urgellès

0
581

Avui 10 de gener es commemora el 125è aniversari de la mort del músic i compositor vilanoví, Antoni Urgellès. Per tal de recordar aquesta efemèride, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú organitzarà diverses activitats de cara a la programació de tardor, entre les quals un concert a l’Auditori Eduard Toldrà i una conferència emmarcada dins el cicle Parlem de Música.

Antoni Urgellès i Granell va néixer a Vilanova el 5 de març de 1845 i va morir el 10 de gener de 1897 d’una feridura. El novembre de l’any 1998 l’Ajuntament li va dedicar el volum número 10 de la col·lecció municipal de retrats de personatges il.lustres de la ciutat, escrit per Xavier Orriols.

El músic va ser instrumentista de la Capella de Música de Sant Antoni i el 1861 va ser nomenat mestre de capella de la Parròquia de marina. L’any 1865 va fundar el Centre Artesà de Vilanova i l’orquestra del Teatre Principal, i tres anys més tard la Banda de la Casa d’Empara. Va dirigir la societat coral Unió Musical de Vilanova de 1867 a 1869, i va crear l’editorial musical Apolo.

Urgellès va destacar per ser un gran divulgador d’un gènere desconegut aleshores al país: l’americana o dansa havanera. També va ser comentarista de música de cambra profana, religiosa i simfònica a diverses revistes especialitzades.

FER UN COMENTARI