Digitalització i recollida de dades meteorològiques a la vinya a l’Alt Penedès

0
482
Xavier Lluch, Eva Moreno i Cristina de la Cruz a la roda de premsa. // LA FURA

Aquest dijous el Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha acollit la presentació dels projectes en marxa del programa “Treball, Talent i Tecnologia” que impulsa la Diputació de Barcelona a la comarca. Segons Eva Menor, diputada presidenta de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Turisme i Comerç, explicava que la iniciativa té tres objectius: combatre la bretxa digital i fomentar la inclusió, col·laborar amb les empreses per determinar-ne les necessitats tecnològiques, i contribuir als processos de digitalització de les institucions.

Menor destacava la importància de la “mirada comarcal” a l’hora de planificar projectes econòmics per afavorir els municipis i explicava que la pandèmia per coronavirus ha accelerat la transformació tecnològica: “ja érem conscients de la seva rellevància, però la crisi ens ha fet treballar més per tal de posar-la a disposició del món local”. A més, Menor recordava que s’ha fet un canvi de mirada: “ara enfoquem les economies des d’una cadena de valor i no de sector, de manera que multipliquem l’impacte de les polítiques públiques centrant-nos en totes les indústries que formen part de la cadena”.

Per la seva banda, el president del consell, Xavier Lluch, apuntava que iniciatives com la del programa “Treball, Talent i Tecnologia” contribueixen a “crear un mapa del potencial de sectors com la vinya al territori, que és de referència” i afegia que aquests projectes “només són possibles gràcies al treball conjunt amb tots els municipis, tècnics, empreses i administració”.

L’aposta per la digitalització

De moment, es presenten tres propostes, en un acte que aquest dijous agrupava una vuitantena de persones:

-Un projecte d’assistència tècnica i formació per recollir i digitalitzar dades meteorològiques en 37 punts de les vinyes de l’Alt Penedès, per tal de millorar les prediccions dels tractaments i reduir l’aplicació de productes fitosanitaris,

-Un projecte de digitalització i automatització de petits cellers, que es fa a partir de les necessitats que capta el clúster Innovi,

-Una formació transversal en el sector de la restauració i agricultura

Pel que fa al projecte per recopilar dades meteorològiques, el consell treballarà conjuntament amb l’INCAVI i amb el Departament d’Agricultura ja que, segons apunta Lluch, “són entitats amb més capacitat tècnica que ens poden indicar on i com fer aquestes recopilacions”. Cristina de la Cruz, consellera d’Empresa i Ocupació i Productes de la Terra del consell, explicava que aquesta iniciativa és fruit de les jornades que es van fer el passat 2021 a l’ens en relació a la crisi del míldiu.

De la Cruz afegia que a banda d’aquests projectes també s’està treballant en altres iniciatives i xerrades d’interès territorial, com una formació per la indústria de packaging, una diagnosi de tota la cadena de valor a través dels serveis d’una consultora o una xerrada per posar en valor les aliances estratègiques en viticultura al territori.

El programa “Treball, Talent i Tecnologia” impulsarà 67 projectes a la província de Barcelona, dels quals 12 formen part del sector agroalimentari.

FER UN COMENTARI