Aquesta setmana el Penedès ha estat testimoni d’un moment històric: en una finca de 12,5 hectàrees, propietat d’Albert Valldosera, l’empresa Casa Jaume Sabaté-Centre Vitícola del Penedès ha plantat els primers ceps de 80 centímetres de tota la península ibèrica.
El nou planter, que es situa a la finca Cal Bou de Sant Sebastià dels Gorgs, a Avinyonet, ha de permetre un cultiu més còmode al viticultor i ha estat possible gràcies a l’aplicació de la innovació i les noves tecnologies. La Casa Jaume Sabaté, companyia fundada el 1889 i que compta amb una àmplia tradició familiar en la producció de planter de ceps, ha adoptat aquesta planta empeltada d’Alemanya, país on Enric Regull, el propietari de l’empresa, va descobrir-la set anys enrere. El cep es diferencia perquè la seva llargada supera l’habitual en uns quaranta i fins a cinquanta centímetres.
Des de Casa Jaume Sabaté han treballat per desenvolupar la tecnologia necessària per produir ceps de 80 centímetres a gran escala, i per això han adquirit les capacitats necessàries per plantar-ne 40.000 exemplars de la varietat més representativa del Penedès, el xarel·lo, que es destinaran a la producció de raïms per vins escumosos i vins amb DO Penedès.
Els avantatges dels ceps més alts
Per Enric Regull, els ceps que han elaborat aporten molts avantatges en relació al tradicional, ja que a banda de facilitar-ne la manipulació un cep de més alçada també evita els rebrots, perquè el tronc és portaempelt i s’ha desborronat prèviament. A més, el cep es pot formar ja el primer any perquè la planta queda propera al primer fil de formació. Aquests ceps tenen més reserves de midó i amb la seva alçada eviten que els conills se les mengin.
Regull assegura que a Alemanya “el 40% de les noves plantacions ja es fan amb aquest tipus de cep més alçat”. A banda de la plantació que s’ha fet a l’Alt Penedès, Casa Jaume Sabaté enviarà una remesa de 150.000 plantes de 80 centímetres a Portugal, i en vendrà a la Ribera de Duero. L’empresa també ha produït aquesta nova modalitat de cep amb altres varietats com el syrah, el tempranillo, el cabernet o l’albariño, entre d’altres.