Som Poble-ERC del Vendrell alerta del mal estat dels aqüífers

0
585

Des de Som Poble-ERC del Vendrell han recordat, amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua, que la comarca del Baix Penedès té “la sort” de disposar d’aqüífers però alerten que la seva situació “és del tot preocupant”.

Actualment, un 50% de l’aigua del Vendrell prové dels aqüífers, i la resta s’abasteix des del riu Ebre a través del Consorci d’Aigües de Tarragona. Marc Robert Jané, regidor portaveu de Som Poble–ERC a l’Ajuntament del Vendrell, explicava que els aqüífers de la comarca “són insuficients per cobrir tota la demanda” i subratllava que els que abasteixen els pous d’Aigües del Vendrell no es troben en bon estat: “l’aqüífer Sorres de Santa Oliva, presenta un estat desfavorable per contaminació per nitrats, el del Bloc del Gaià-Bonastre ha experimentat una preocupant disminució dels seus cabals, amb un risc important de sobreexplotació, i el del Garraf pateix elevats nivells de salinitat”.

A més, Aigües del Vendrell apunta que els vuit pous que subministren aigua al municipi es troben en situació precària, cosa que requeriria una ampliació de la dotació de l’aigua de l’Ebre. Segons Robert, “tenim el risc de perdre aigua dels aqüífers i augmentar la dependència de l’Ebre, l’extracció de la qual comporta un impacte important en el seu Delta”.

Des del partit recorden que la xarxa d’aigües del municipi presenta unes pèrdues del 35% i uns consums per càpita de 272 litres/dia,  que contrasten amb els valors de sostenibilitat que s’estimen en 100 litres/dia. Per això, demanen compromís al govern per realitzar el Pla d’estalvi d’aigua al sistema Aigües del Vendrell que Som Poble-ERC va proposar. El Pla d’estalvi ja està adjudicat i l’expert escollit ja n’ha iniciat els treballs, però el partit assegura que en faran el seguiment i apunten que també cal impulsar i liderar des de l’Ajuntament “una gestió conjunta dels aqüífers del Baix Penedès, cercant la implicació del Consell Comarcal i els diferents municipis amb l’objectiu de preservar-los i disminuir la dependència de l’aigua de l’Ebre”.

FER UN COMENTARI