Aquesta setmana Alba Balcells, directora general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), ha presentat el Pla Estratègic de l’ens amb objectius marcats pel 2025.
La directora general començava la presentació apuntant que “la millor política és la que transforma les institucions públiques”, i per això assegurava que el nou Pla Estratègic de l’Institut, que a dia d’avui compta amb 42 anys d’història i experiència, vol garantir una transformació integral que faci de l’INCAVI “la palanca de l’excel·lència del sector del vi català, posant solució als múltiples reptes a nivell global, climàtic, d’hàbits de consum i de situar-nos en mercats ferotges”.
“El sector del vi és clau en l’economia catalana, amb els seus 750 cellers i mil dos-cents milions d’euros de facturació i el seu valor cultural i territorial, i per això creiem que calia un Pla Estratègic que pogués fer front a tots els escenaris adversos com les crisis, l’exigència del consumidor, la legislació i l’augment de la competència”, afegia Balcells.
En aquest sentit, el pla contempla una gran promoció i difusió del vi català, la potenciació de les varietats autòctones i la conservació de les vinyes velles, una modernització i adaptació dels laboratoris de l’Institut, o el treball cap a la transversalitat de les denominacions d’origen, entre altres. En total, el pla marca 23 projectes clau per desenvolupar els propers tres anys, dels quals destaquen una inversió de 500.000 euros aquest mateix 2022 per millorar els laboratoris i ampliar-ne els serveis i capacitats, la capitalització del patrimoni de varietats de vinyes recuperades i un millor aprofundiment en les varietats autòctones i els seus comportaments en relació al canvi climàtic i la seva vinificació, la creació d’una pàgina web internacional, Catalan Wines, per difondre la cultura del vi català i els seus productes i història o l’impuls dels vins de Finca Qualificada amb la construcció d’una ruta dels Vins de Finca Qualificada i la designació d’un mínim d’un vi de finca per cada DO catalana.
Un laboratori a l’alçada
La inversió de mig milió d’euros multiplica per tres el pressupost d’inversió inicial que l’INCAVI tenia previst aquest 2022, i ja s’està destinant a nou equipament per evitar que els cellers no s’hagin de desplaçar per fer les anàlisis en metalls pesants, precursors aromàtics, el pH i sobrepressió dels escumosos, les analítiques nutricionals, les analítiques de terres i foliars, les de llevats autòctons o la detecció de pesticides, entre altres.
Aquesta modernització també permetrà donar resposta a projectes R+D en curs i en procés d’adjudicació, i en la garantia de la traçabilitat mitjançant tecnologia blockchain per fomentar el prestigi del vi català.