Els primers dies de verema constaten unes minves de collita fins i tot superiors al 25%

0
580
Veremadors aquest 2022 (foto: ACN)

Com ja es va anunciar a principis d’agost, la verema d’enguany s’ha avançat, està sent de poca quantitat però de molt bona qualitat. El que s’ha constatat des d’Unió de Pagesos després dels primers dies de collita és, però, que els pitjors pronòstics quant a quilos de raïm encara s’havien quedat curts. Segons el granadenc Josep Marrugat, responsable nacional del sector de la vinya i el vi del sindicat, “hi ha afectacions que són molt superiors al 25%”. El raïm està deshidratat, hi ha poc raïm i el gra és petit. I del pes que té, en bona part és pell, pellofa, rapa i un granet que amb prou feines fa suc. És a dir, el pes que fa, no té el líquid necessari per fer vi i per fer cava. Al Garraf, la collita serà un 30-40% inferior. En alguns casos, el gra és un 50% inferior a la seva mida habitual. I fer 100 litres de most calen 140 quilos de raïm.

Unió de Pagesos demana el raïm a 50 cèntims

Amb aquesta collita escassa, des de la pagesia s’esperava un increment de preus. I hi ha sigut, però segons Unió de Pagesos, no suficient. Marrugat afirma que el preu de cost és de 40 cèntims el quilo de mitjana, i “les grans cases el paguen a 37-38 cèntims, que complementen amb primes de qualitat”. Com que enguany serà de bona qualitat, la collita (sense míldiu, sense botrytis, sense malura, a causa de la sequera), s’espera que hi puguin arribar. Però Marrugat ho veu insuficient: “pel raïm que hi ha, pels estocs que hi ha i per la qualitat, la tendència del mercat hauria d’estar a 50 cèntims”.

Un problema afegit al de la sequera, que ja ve d’altres anys però que ha anat a més, és el de la presència dels porcs senglars a la vinya. “Com que no hi ha hagut pluges, no hi ha tolls d’aigua, les fonts estan seques, tenen molta set i venen a hidratar-se a les vinyes”, diu Marrugat. Amb el líquid que conté el gra de raïm. “Especialment el de les varietats ull de llebre i moscatell, que els agraden molt i per l’olor, les troben”, explica el pagès.

Aquest és un factor afegit, que no afecta en un percentatge gaire alt a la minva de la collita 2022, però que s’hi suma, sobretot en vinyes més properes a l’entorn forestal, com Olesa o Olivella, on es prenen mesures com posar filferrats electrificats al voltant de la vinya. Altres mesures de combat contra “la plaga” del senglar són col·locar-hi aparells sorollosos que els espantin, i també les batudes de caçadors. Val a dir, però, que de llicències de caçadors cada vegada n’hi ha menys, perquè és un sector dominat per gent gran i amb poca entrada de joves. Unió de Pagesos demana començar la temporada de caça sense dilació, i que no calgui comunicar amb antelació les batudes.

Sigui com sigui, la verema s’ha avançat entre una i dues setmanes, A l’Alt Penedès, l’augment de temperatura han fet que ja s’estiguin collint varietats primerenques com chardonnay, pinot noir, merlot, muscat i macabeu, entre altres.

FER UN COMENTARI