Masclisme per començar el 2023

0
161

El 2023 s’ha llevat a l’Alt Penedès amb més del mateix. Masclisme en estat pur, i portat a l’extrem. Primer, amb la descoberta de l’assassinat d’una dona, posteriorment esquarterada i enterrada en una finca de Pontons. Està acusada dels fets, que van succeir el 2021, la seva parella, el propietari dels terrenys, que va ser detingut divendres. I l’endemà, una altra manifestació de violència masclista: el rapte d’una noia, menor d’edat, a Vilafranca, per ser traslladada a la força a un pis i ser violada. Canviem d’any, però les dones continuen igual de vulnerables davant de veritables depredadors que es creuen amb dret de fer i desfer sobre els cossos aliens, significativament els de dones. Autèntics terroristes que la campen al seu aire, que destrossen vides amb impunitat i que causen un mal irreparable, a un preu –quan n’hi ha– sempre massa barat. No, el 2023 tampoc ha començat bé.

Tampoc ha començat bé a Ucraïna, on els bombardejos s’estan tornant a intensificar, emparats per la “bonança” meteorològica, que està impedint que s’aturi, o almenys se situï en stand-by, la invasió russa, com es preveia amb un optimisme excessiu. La guerra aviat farà un any que està en dansa, s’endevina encara força llarga i el tsar Putin és cada cop més agressiu perquè l’esperava breu –i victoriosa– i no hi veu el final –desitjat. Aquesta setmana ha hagut de canviar per segon cop el seu màxim comandament. Hi ha posat el núm. 1 de l’exèrcit, ja no li queda ningú a la recambra. Tal vegada està cavant la seva pròpia tomba política i encara no ho sap. O sí.

Alguna bona notícia per començar l’any? No pas el ridícul d’un president de la Generalitat anant a la cimera hispano-francesa i, en paral·lel, enviant bases i dirigents del propi partit a manifestar-s’hi en contra. No es pot jugar a dues bandes. I menys per una foto. Fer política és triar.

Per citar una bona nova, destacarem l’eliminació de l’IVA d’alguns dels articles bàsics de l’alimentació. El pa, les patates, la llet, el formatge, la fruita, les verdures, els llegums, els ous… I la reducció a la meitat, del 10% al 5% de l’IVA de l’oli i la pasta. La mesura, en vigor des de l’1 de gener, tindrà una vigència de mig any i és universal, afectarà tots els consumidors. És molt naïf esperar que no ens apugin el seu preu base i ho notem en omplir el cistell de la compra?

FER UN COMENTARI