Dues bessones, un nen i una nena de 12 anys, es van intentar suïcidar la setmana passada llançant-se des del balcó de casa seva, a Sallent. L’Ivan, tal com volia que l’anomenessin, va perdre la vida. La seva germana estava greu quan s’escrivia aquesta columna. La notícia ha corregut i se n’han fet mil i una lectures. S’ha parlat de bullying i de ciberbullying, del procés social i emocional i també del mòbil.
Pocs dies després, RAC1 va entrevistar un dels professionals que treballa per evitar que els adolescents aconsegueixin suïcidar-se i va fer unes declaracions que han estat compartides per mil i un grups de Whatsapp que han acabat convertint el mòbil en l’ase dels cops. El mòbil s’ha de prohibir als instituts, cal que seguim el model francès, fins i tot els fills dels gurús de les tecnologies digitals porten els fills a escoles sense internet…, són alguns dels arguments del gruix de famílies i opinadors que han fet, després d’escoltar el relat del psicòleg expert en suïcidis.
El bullying i el ciberbullying es combaten amb educació i no pas amb prohibicions, i amb una mirada àmplia i reflexiva de les causes. El mòbil, com a aparell tecnològic, no en té la culpa. Voleu dir que, si prohibíssim els mòbils als instituts catalans, s’acabarien els problemes d’ansietat, de depressió i l’assetjament que pateixen els adolescents al nostre país? És la solució fàcil, però parcial, per encarar el problema. Al meu institut, on dono classes de cicles formatius amb adolescents a partir de 16 anys, lluitem cada dia per fer entendre a l’alumnat que és una eina de treball més, i en limitem l’ús fora d’aquest context. Ens passem un fart d’hores avisant i posant incidències, després de mil avisos i reflexions, per evitar-ne l’ús. Quan vaig a la universitat a formar futurs mestres, ja ni us explico. Alguns es passen les classes amb el mòbil enganxat a la cara durant les classes.
Sovint utilitzo la metàfora del tamboret. Eduquen l’escola, la família i la societat. Si hi ha una pota que trontolla, el tamboret cau. Prohibir-lo a l’institut no solucionarà el problema. Com el puc prohibir i que sigui efectiu si els pares hi estan enganxats i envien missatges als fills mentre són a classe? Els missatges violents o sexistes que es donen a la televisió i a mitjans digitals no es poden controlar? Massa preguntes. El tamboret trontolla i l’escola fa el que pot.
https://vngpsicologia.blogspot.com.es