El Govern estén a tot Catalunya el model Barnahus d’atenció a l’abús sexual infantil 

0
324
El centre té l’aspecte d’una llar, perquè els infants se sentin en un espai amigable que proporciona seguretat i confiança (foto: Departament de Drets Socials).
Contingut patrocinat per

Tortosa tindrà un dels 12 nous serveis que s’obriran aquest 2023 a partir de la bona experiència del projecte de Tarragona

Sota el mateix sostre. Aquesta és la idea amb què s’ha gestat Barnahus, el servei d’atenció a infants i adolescents víctimes de violència sexual que funciona des del 2020 a Tarragona. Es tracta d’un projecte de Govern, pioner tant a Catalunya com a l’Estat espanyol, que ha desenvolupat un equip pluridisciplinari i especialitzat. Abans d’acabar el 2023, Tortosa també tindrà un servei Barnahus operatiu.

El principal impulsor n’és el Departament de Drets Socials —mitjançant la Direcció General de l’Atenció a la Infància i l’Adolescència—, però en coordinació amb Salut, Educació, Justícia, Interior i Igualtat i Feminismes.

La Barnahus (casa dels infants en islandès) té l’aspecte d’una llar, perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial i, a més, hi ha altres professionals que s’hi desplacen quan cal o que s’hi connecten per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les distintes instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d’infància, centre mèdic…

D’aquesta manera, la víctima només ha d’explicar els abusos que ha patit una vegada a un equip especialitzat, que s’encarrega del seu desenvolupament i recuperació. Així s’evita la revictimització mitjançant la coordinació de totes les parts implicades, però, a més a més, es minimitza la contaminació del testimoni amb vista a una possible instrucció judicial.

Des que va obrir Barnahus s’ha multiplicat per quatre la detecció de casos d’abús sexual en infants i adolescents al Camp de Tarragona. No és que a Tarragona hi hagi més agressions sexuals a infants, és que ara se’n notifiquen més, gràcies a la feina de prevenció i detecció de les situacions d’abús, així com de la mirada multidisciplinària i interdepartamental amb què treballa l’equip.

Des que es va obrir la Barnahus el 2020, s’hi han atès 622 casos d’abús sexual infantil.  

  • En 518 casos, les víctimes eren nenes i en 104 casos, nens. 
  • En 286 casos, la violència es va produir en l’àmbit familiar i en 336, fora. 
  • 377 casos han estat judicialitzats, 154 no ho han estat i 91 estan pendents. 
  • Edats: 392 infants tenien 14 anys o més, 162 en tenien entre 8 i 13 i 68 tenien menys de 7 anys. 
  • Via d’entrada: cossos de seguretat (212), Fiscalia (15), àmbit escolar (94), equips d’atenció a la infància (21), serveis socials (25), ciutadania (16), centres de protecció (20), sistema de salut (159), jutjat (1), Infància respon (40), altres (19).

Vistos els bons resultats del servei a Tarragona, i per tal de continuar treballant per millorar la prevenció, la detecció, el tractament i la persecució dels abusos sexuals a infants i adolescents, el Govern ha decidit estendre la xarxa d’aquests equipaments a tot el territori, amb un total de 13 serveis Barnahus, que estaran en funcionament aquest 2023. Els nous serveis estaran ubicats a Tortosa, Vilanova i la Geltrú, el Prat de Llobregat, Barcelona, Badalona, Granollers, Mataró, Terrassa, Manresa, Lleida, la Seu d’Urgell i Girona.

Noves instal·lacions

La Barnahus de Tarragona ha estrenat instal·lacions. El nou edifici –ubicat, com l’anterior, al Complex Educatiu– està dissenyat per Garreta Arquitectes. Les instal·lacions reprodueixen una llar, amb un ambient confortable, amb sistema bioclimàtic i està construïda amb materials sans. Hi ha sales d’espera separades per protegir la privacitat que estan equipades amb mobles, joguines, revistes i llibres adients a l’edat i les necessitats dels usuaris petits i grans. Totes les habitacions del servei estan insonoritzades i són accessibles. A més, les estances estan equipades per fer l’entrevista forense i l’entrevista d’exploració, així com les entrevistes familiars i estan connectades amb un sistema audiovisual de comunicació.

La ciutadania del Camp de Tarragona pot accedir al servei de Barnahus mitjançant el telèfon Infància respon (116 111).

Més informació al web dretssocials.gencat.cat/barnahus.

FER UN COMENTARI