Estreno aquest espai, que he volgut anomenar “El Dia del Gos”, en aquest emblemàtic setmanari penedesenc. El nom de la secció no és res més que una picada d’ull a l’última jornada de la festa major vendrellenca, el 28 de juliol, el qual, avui dia, encara manté aquesta denominació, per la peresa que suposa treballar en aquest dia. Segurament sempre ha estat una diada en què hom fa valoració de la festa i, fent-ne un paral·lelisme, això és el que faré en aquest espai, parlant de festes, tradicions i cultura popular.
En aquest primer article tractaré la dificultat en la realització de canvis a les festes, concretament a la festa major de Santa Anna del Vendrell, que tot just finalitza avui. I és que l’estructura de la festa és gairebé la mateixa des de fa vint o trenta anys, moment en què la vila només gaudia del Ball de Diables, els Nans, els Gegants, el Ball de Bastons i els Nens del Vendrell, amb algunes aparicions puntuals d’altres grups. En canvi, en aquesta festa major, la cercavila de Santa Anna estarà formada ja per vint-i-cinc grups. És evident que la festa ha crescut, però no l’hem adaptat a les noves necessitats o ho hem fet d’una forma insuficient.
És habitual a nombrosos indrets que, quan es plantegen canvis en una festa tradicional, hi hagi múltiples opinions immobilistes argumentades amb la coneguda frase “sempre s’ha fet així”. Però sempre és relatiu, és clar. En el cas que ens ocupa, si consultem qualsevol programa de la festa major del Vendrell dels anys vuitanta o anterior, comprovarem que l’estructura s’assembla molt poc a l’actual. Això vol dir que no sempre s’ha fet així i que el que fem actualment no ho fem d’aquesta manera des de fa tants anys. Per què, doncs, tanta por als canvis i a reestructurar la festa, si aquesta així ens ho demana? Trobo que no té gaire sentit haver de córrer i patir pels horaris sense cap mena de necessitat, ja que una festa ha de ser per gaudir-la i no per patir-la.
Si ja fa uns anys que veiem que, per exemple, és gairebé impossible realitzar la cercavila del matí del dia de Santa Anna amb més de vint grups, en l’espai temporal que queda entre la finalització de l’Ofici i l’inici dels versos del Ball de Diables, que són dues hores i mitja, per què no ens plantegem canvis més substancials? Potser sembla una bogeria, però la cercavila de foc no és tan antiga i no seria pas mala idea fer-la el dia de Sant Jaume, com un gran acte de vigília. D’aquesta manera guanyaríem tota la tarda-nit de Santa Anna per al seguici, com ja s’havia fet antigament, i permetent que el dia de Santa Anneta fos exclusivament per als grups infantils. Tot és qüestió de seure i parlar-ne!