Refugi climàtic, també al centre públic Ricard Fortuny

0
139

És urgent disposar d’una bona xarxa de refugis climàtics, interiors i exteriors. Sabem també que les persones grans són molt sensibles a les calorades que, pel que sembla, hi seran cada any i aniran a pitjor. I les institucions que tenen cura de les persones grans haurien d’estar ja condicionades per afrontar-ho, però el Centre Ricard Fortuny, públic i municipal, no ho està. Només hi ha climatització en despatxos, sales de reunions i a les zones comunes. A les habitacions no. I per fer front a aquestes altes temperatures, cal portar un ventilador de casa, difícil d’encabir en unes habitacions dobles, petites ja d’entrada.

El Ricard Fortuny té una economia envejable, exposada –per obligació– al seu portal de transparència. Any rere any té un superàvit molt important. Que un centre públic d’aquest tipus tingui superàvit és legal. Però si no serveix per millorar la vida, és immoral. S’ha de reinvertir en la millora de les condicions del centre, de les treballadores i, especialment, de les usuàries. La climatització és una qüestió urgent per a la salut. Però un any més, “no pot ser”. I l’adequació de l’espai exterior també és urgent, ja que la pandèmia va posar de manifest la importància dels espais exteriors per a la salut pública.

L’octubre de 2022, Vilafranca en Comú vam fer una proposta d’inversió pel 2023 a la direcció del Centre: l’ampliació de l’espai exterior i la seva adequació com a espai de trobada, alhora que refugi climàtic per a usuàries, famílies i tot el barri. Amb el mobiliari adequat i suficient per a la socialització i alhora la intimitat de les famílies, amb verd i ombra i punts d’aigua, per arribar a ser un veritable refugi climàtic. De moment, ni una cosa ni l’altra. Ni se les espera.

Montse Romagosa, regidora de VeC

Vilafranca del Penedès

FER UN COMENTARI