La cultura culinària al voltant del peix de Vilanova, a promoció en la sisena Llotja

0
303
Fina Fuster (Node Garraf), Xavier Mestres (cuiner), Anna Monasterio (escola d'hostaleria), Jaume Carnicer (pescador) i Isidre Also (Node), al moll pesquer de Vilanova.

El Node Garraf ha presentat aquest migdia al moll pesquer de Vilanova la sisena edició de La Llotja, un quadrimestre d’actes que s’organitzen a la comarca per donar a conèixer i promocionar els productes de proximitat, principalment els que dona el mar, però també els vins que es fan a la comarca. Entre les novetats hi ha un cicle de tallers de cuina del mar adreçats a professionals. El cuiner jubilat Xavier Mestres en justifica la necessitat així: “avui es fa una cuina innovadora, ens hem oblidat de la cuina tradicional de pescadors, i volem recordar als cuiners professionals com eren aquells plats perquè a partir de la cuina tradicional, ells els puguin actualitzar i personalitzar a la seva carta”.

D’accions relacionades amb el peix se’n faran moltes: sessions divulgatives a les escoles, visites guiades al port pesquer, tallers de cuina marinera, visites a la subhasta de peix de Vilanova, un col·loqui i tast al voltant del peix senzill… Però no només. El 8 de novembre es farà a Canyelles una festa de benvinguda de la temporada de l’espigal, i el 28 de gener se’n farà una cloenda a la plaça del Mercat de Vilanova. A més, els darrers dies de novembre hi haurà a Sitges la segona edició de la Mostra de Vins del Massís del Garraf (l’any passat s’havia fet al Palau Robert). Per a l’elaborador Marcelo Desvalls (Finca Viladellops), “la singularitat dels vins del Garraf és increïble, les roques calcàries, el vent de mar que ens dona un microclima… tot això està per explotar i s’ha d’explicar a les cartes dels restaurants el paisatge de mar i muntanya que tenim aquí”.

Durant la presentació, el patró major de la Confraria de Pescadors Jaume Carnicer va celebrar que s’organitzi la sisena Llotja, malgrat les “dificultats meteorològiques i bucrocràtiques” amb què han de conviure els pescadors, i la regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament vilanoví, Anna Ribera, va apuntar que “la pesca i la vinya ens ajuden al desenvolupament local”, també a fomentar un turisme que aquest estiu ha aportat a la ciutat uns números més als que al 2022, i va posar com a reptes per a La Llotja aprofitar millor el talent local i portar gent d’altres comarques a conèixer el producte de proximitat del Garraf.

FER UN COMENTARI