El Teatre Casal de Vilafranca va acollir divendres, per segon any consecutiu, la gala dels Premis Vinari 2023, el concurs que premia els millors vins catalans de l’any, en què com és habitual, al quadre de guanyadors hi ha una notable presència de cellers i caves del Penedès. Entre ells, el Corral Cremat 2012 d’Albet i Noia, un Clàssic Penedès que va ser escollit com el millor vi escumós català. El Corral Cremat és un monovarietal xarel·lo amb més de cent mesos de criança, sorgit d’un raïm cultivat al mig de les muntanyes d’Ordal. Com a millor vi català va ser escollit L’Etern 2018, d’Acústic Celler (DOQ Priorat).
Entre els Grans Ors de 2023, la màxima categoria existent, han resultat premiats el Cygnus Albireo Brut 2021, d’Ú Més Ú (DO Cava), com a millor escumós jove; el Fest Brut Rosat Organic 2021, de Vallformosa (DO Cava), com a millor escumós rosat jove; el Vilarnau Rosé Delicat Reserva Organic 2020, de Caves Vilarnau (DO Cava9, com a millor escumós rosat reserva; el Microtiratge 7: Trepat Brut Nature Reserva 2020, de Caves Maria Rigol Ordi (DO Cava), com a millor escumós blanc reserva; el Rimarts Brut Nature Gran Reserva 2018, de Caves Rimarts (DO Cava), com a millor escumós blanc gran reserva; i el Corral Cremat 2012, d’Albet i Noya (Clàssic Penedès), com a millor escumós blanc de llarga criança. La DO Cava, doncs, amb cinc màxims guardons, encapçala el rànquing de màxims reconeixements de 2023.
Pel que fa al còmput general de medalles, és a dir, sumant-hi els reconeixements de plata i or, també destaca la DO Cava amb 82 metalls (5 grans ors, 17 ors i 60 plates) i la DO Penedès és quarts amb 29 (amb un gran or, 12 ors i 16 plates. Quant a escumosos, després de les 82 del Cava hi ha 8 medalles per a Corpinnat (quatre ors i quatre plates) i cinc per a Clàssic Penedès (el gran or, un or i tres plates).
Quant als premis especials Vinari 2023, Castell d’Or s’ha endut el guardó al millor celler, enguany que ha estat el celler que ha guanyat més medalles (nou: dues d’or i set de plata); Família Torres ha guanyat el de la millor iniciativa de recuperació de vinya, perquè des de mitjans dels anys 80 ha recuperat més de 50 varietats, que poden rebel·lar-se com una de les solucions per la viticultura per pal·liar les conseqüències del canvi climàtic; i el Celler Carol Vallès s’ha emportat el premi a les millors xarxes socials, per la seva dedicació, transmissió del seu dia a dia i la cerca de fórmules imaginatives per arribar al públic jove.