Un total de 46 restaurants de 9 poblacions del Garraf, l’Alt i el Baix Penedès formen part de la nova edició de la Ruta del Xató, que s’ha presentat aquest dilluns 13 de novembre al Museu Pau Casals del Vendrell. Aquesta xifra representa un increment respecte als de l’anterior edició, segons ha apuntat Núria Carbó, presidenta de la Ruta del Xató, que ha asseverat que aquest plat penedesenc “no es perd” i que es pot trobar “als diferents menús diaris dels restaurants”.

L’acte ha servit per donar el tret de sortida de la temporada i per presentar l’ambaixador d’aquesta 27a edició. Es tracta de l’enòleg Enric Roca, nascut a Sant Sadurní d’Anoia i vinculat des del 1992 al celler vendrellenc Augustus Fòrum. A la presentació, Roca ha destacat que el xató és un producte “que va molt lligat al vi del Penedès” i al vinagre, produtes que elabora el celler, recordant que el més important és fer servir sempre “ingredients de qualitat”.

Per la seva banda, la presidenta del Gremi d’Hostaleria del Baix Penedès, Carme García, ha fet èmfasis en la necessitat de “cohesionar els establiments per promoure productes del territori com el xató” i fer “que arribin al màxim de gent”. També l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, creu que aquest plat gastronòmic és un element “cohesionador” de la vegueria.

Els 46 establiments acreditats a la ruta es reparteixen entre el Garraf (30), el Baix Penedès (11) i l’Alt Penedès (5). La primera data rellevant serà el 26 de novembre, quan es farà el Festival del Xató de Vilanova i la Geltrú.  Al febrer hi haurà la Setmana del Xató de Sitges (16-22), i la Xatonada Popular del Vendrell (25). Finalment, al març Vilafranca celebrarà la seva Festa del Xató (17) i Calafell, la seva Xatonada Popular (24).

 

FER UN COMENTARI