Durant anys ens hem sentit a dir que l’escola catalana adoctrina la canalla, que els llibres de socials estan manipulats i que a la criatura que parla castellà a classe se la castiga. Un sermó infundat i interessat que des de la dreta i ultradreta espanyola (i les seves filials a Catalunya) es va repetir fins a l’avorriment amb l’únic objectiu d’anar desgastant i posant llenya al foc en contra de l’escola catalana. Un discurs que, emparat pel TSJC, encara avui arrossega conseqüències, que els ho preguntin sinó a la comunitat educativa de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar.

Aquest dilluns, Jaime Mayor Oreja, exministre d’Interior de l’etapa Aznar, va ser convidat pel centre escolar –concertat– Cristo Rey de Madrid per oferir –en hores lectives– una conferència per commemorar el Día de la Constitución. Qui estigué al capdavant del Ministerio del Interior entre els anys 1996 i 2001 va aprofitar que tenia una platea amb 300 alumnes de 3r i 4t d’ESO per deixar anar un discurs digne d’emmarcar i passar a la posteritat com a mostra de baixesa política, difamació i manipulació. L’arenga, titulada Construir España, durant els més de 90 minuts que va durar va anar enllaçant un reguitzell de fakes per acabar concloent que “el projecte que està malgovernant Espanya és letal i suïcida”.

Mayor Oreja va assegurar que “el fet que avui Espanya estigui en caiguda lliure no és per culpa de la Constitució, és per culpa d’un projecte de pla suïcida que va sumar l’esquerra, socialistes, comunistes i nacionalistes, el capità general del qual és l’organització terrorista ETA”. ETA, és clar! Però la cosa no va acabar aquí. En hores lectives i en un centre finançat en bona part per les arques públiques va deixar anar, com qui no vol la cosa, que Espanya va canviar el 2004 arran dels atemptats de l’11-S. “Hi va haver un atemptat terrorista, no sé ni m’interessa l’autoria. Espanya va canviar de rumb”, va reblar l’exministre del PP, que va recordar als joves que l’atemptat va tenir lloc quatre dies abans de les eleccions generals: “Si hagués estat alguna venjança dels iraquians, ens ho haurien fet un altre dia”, va dir. Faltava encara, esclar, tenir un record pels catalans. No va decebre: va relacionar l’extrema esquerra catalana amb l’atac que va patir Aleix Vidal-Quadras a la capital espanyola.

El discurs és del tot reprovable. Per qui ho va dir, per on ho va dir i perquè ningú del seu partit l’ha contradit. Es veu que el que Mayor Oreja va fer a l’escola Cristo Rey no va ser adoctrinament. Ai las!

FER UN COMENTARI