Avui en dia, la majoria de ciutats, mitjanes i grans, i fins i tot molts pobles, busquen destacar per algun motiu i atreure un notable nombre de visitants durant les festes nadalenques. La instal·lació d’un arbre lluminós monumental, una pista de gel, una fira o mercat nadalenc, una projecció en una façana o espectacles i activitats per tots els públics són alguns exemples del que la majoria dels municipis ofereixen. Algunes ocasions amb encert i d’altres amb no tant d’èxit.
A la capital del Baix Penedès sembla que no acabem de destacar gaire per res i, més enllà del ja clàssic arbre de la plaça Nova, no hi ha cap reclam que realment atregui un bon nombre de visitants. Les lluminàries dels carrers són escasses i els seus dissenys, més enllà d’algun element tridimensional, no generen gens d’interès. El mercat nadalenc simbòlic que es fa durant un cap de setmana a la Rambla és mínim i passa totalment desapercebut. El comerç local, en gran part, no atreu per tenir uns aparadors amb una decoració especial que cridi l’atenció, tot i que contracta personatges d’animació perquè passegin pels carrers durant alguns dies de la campanya. L’oferta no és gaire àmplia ni atractiva, a parer meu i, a més, els últims anys es publiquen dos programes: el de l’Ajuntament i el de l’Associació del Comerç del Vendrell. Si la informació ja costa d’arribar, així encara ho compliquem més.
Per la vila, Nadal pot ser una època festiva per atreure visitants i desestacionalitzar el turisme i que no només acabi sent una mera campanya comercial. Segurament és la festa més celebrada arreu i ho hem d’aprofitar en tots els sentits. Ja que un bon nombre de ciutats aposten per les activitats citades anteriorment, el Vendrell podria destacar per un Nadal diferent, un Nadal tradicional. La Rambla és un espai ideal perquè durant tot el mes de desembre hi puguem trobar una fira de Santa Llúcia que ompli tot el passeig amb productes relacionats amb el pessebre, amb la decoració de la llar, gastronòmics locals i de km 0, etc. Als principals carrers i places de la vila hi podrien lluir unes lluminàries atractives. Es podria impulsar un concurs d’aparadors i un de façanes de Nadal. Caldria organitzar activitats i espectacles en consonància amb les nostres tradicions (el tió, l’home dels nassos, els Reis d’Orient…) i no foranes (el Pare Noel, elfs, rens…). Només així conservarem els nostres costums i el consistori també n’ha de vetllar. No oblidem tampoc que el Vendrell, a diferència de molts altres municipis, pot gaudir de potents actius nadalencs propis en diversos àmbits com en el musical, amb l’oratori El Pessebre, amb lletra de Joan Alavedra i música de Pau Casals, o l’artístic, amb les històriques figures de pessebre d’en Joan Toldrà, Matines (1811-1889), només per posar-ne dos exemples.
Aquestes propostes i moltes altres que es queden al tinter, sumades a les ja habituals com els tradicionals concerts nadalencs de les múltiples formacions musicals vendrellenques, els pessebres i diorames del Grup Pessebrista, els actes relacionats amb els Reis d’Orient (que a la vila destaquen en l’àmbit estatal) o les funcions dels reconeguts Pastorets, farien del municipi un atractiu potent d’aquestes festes al territori amb una oferta molt diferent de la que és habitual arreu. Tenim segell propi en tot allò que fem o que podríem fer i no ho aprofitem. Posem-nos-hi!