El 30 de març de 2015 la majoria absoluta del PP va aprovar, al Congreso, la Llei Orgànica de Protecció de la Seguretat Ciutadana, que substituïa la que el PSOE havia aprovat l’any 1992.
Actualment, el poder de les xarxes com a eina d’expressió i de denúncia pública és indubtable. L’Estat espanyol vol controlar aquest poder amb restriccions i prohibicions que ofeguin la llibertat d’expressió i el dret a la protesta. Així, aquesta llei orgànica, que hauria de garantir la seguretat i els drets, acaba provocant l’efecte contrari: por i inseguretat. I posa en mans de l’Estat i les forces de seguretat un poder impropi d’una democràcia, més aviat propi d’una dictadura.
La llei orgànica va ser molt criticada, i se la coneix com a Llei Mordassa. L’Enciclopèdia Catalana descriu la mordassa com a “Instrument a manera de tenalles que, subjectant els llavis o la llengua, impedeix de mossegar o de parlar”.
Les sancions que preveu són elevades, fins a 600.000 euros en alguns casos, i legalitza que agents de cossos i forces de seguretat pública o privada puguin retenir persones durant hores, i escorcollar-les. Prohibeix les manifestacions si no han estat autoritzades prèviament, amb una multa entre 100 i 600 euros per persona assistent, o si un grup de ciutadans es nega a dissoldre una reunió o manifestació, cada un tindrà una sanció entre 600 i 30.000 euros. Els insults a policies se sancionen amb multes de fins a 1.000 euros.
Aplicant la Llei Mordassa, no és un jutge el que decideix si un ciutadà ha desobeït un policia, li ha faltat al respecte o s’ha negat a identificar-se: ho decideix el policia o Interior mateix, que multa directament. Això converteix, per tant, la policia en jutge i part.
Segons les dades d’Interior, a Catalunya hi ha hagut 132.000 sancions fins a 2022. Més de 17.800 són per faltes de respecte als agents de l’autoritat, prop de 15.500 per desobediència, resistència a un policia o negar-se a identificar-se.
Després de cinc anys de majoria parlamentària de l’autoproclamat govern més progressista de la història, s’ha renunciat a derogar aquesta llei creada pel govern de Mariano Rajoy, incomplint el programa electoral del PSOE i de Sumar. No ho ha fet i tampoc no ha estat capaç de reformar-la. S’ha cedit a la pressió dels sindicats policials i la Guàrdia Civil, que s’havien oposat a la derogació de la llei
Catalunya és la quarta comunitat on s’han aplicat més multes. Aquesta legislació, que, per exemple, prohibeix fer crides a participar en mobilitzacions no autoritzades a través de les xarxes socials, continua, per tant, vigent.
El Ministeri de l’Interior, liderat per Fernando Grande-Marlaska, ha defensat la importància de mantenir la presumpció de veracitat de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. És a dir, no volen renunciar a la impunitat que aquesta llei els atorga, malgrat que s’han documentat nombrosos casos de violacions de drets humans per part de les forces de l’ordre.
Ens volen callats, temorosos, amb por de manifestar l’opinió de forma col·lectiva. Diuen que la derogaran, però la Llei Mordassa dura i dura…