El 3 de maig s’inaugurarà oficialment La Gatera, Obrador Col·lectiu del Penedès, una iniciativa d’innovació i col·laboració en l’àmbit de la producció agroalimentària petita i artesanal. L’espai està situat a Guardiola de Font-rubí, en una nau que feia anys que estava en desús i que s’ha rehabilitat i adequat amb aquesta fi. Per ara, ja hi ha vuit productors que hi treballen i el projecte espera poder-ne acollir molts més.

La Gatera té una cuina industrial totalment equipada i amb els certificats sanitaris pertinents, una cambra frigorífica, una sala de fermentació amb la temperatura i humitat controlades, un espai de magatzem-sala de trobada, a més de vestuaris amb lavabo i dutxa. L’equipament té per objectiu que petits elaboradors del Penedès puguin llogar l’espai per elaborar-hi aliments de manera mancomunada i que serveixi, alhora, d’espai d’incubació de nous projectes i de punt de trobada per a la comunitat emprenedora del sector. “Per tenir una cuina industrial equipada com aquesta s’ha de fer una inversió d’entre 60.000 i 80.000 euros. Mancomunant-la se’n beneficia més gent, permet créixer projectes i genera intercooperació entre projectes”, destaca Jordi Oyonarte, un dels socis productors.

I és que La Gatera és l’únic obrador compartit agroalimentari de les comarques penedesenques i té una clara voluntat transformadora: “és una cooperativa que mancomuna béns i serveis, comparteix coneixement, aposta per preservar el patrimoni, genera impacte econòmic, fomenta l’emprenedoria, genera oportunitats i desenvolupa l’àmbit rural, fomenta el territori i és també incubadora de projectes”, comenta Mau Pascual, de l’equip tècnic del projecte.

Els vuit productors que ara mateix en formen part són Olivariana (productor d’olives amb varietats locals), Cuinexa’t (pastisseria i cuina saludable sense gluten), Gallines de Pastura (gallines i ous pasturats), La Rebel (producció de Kombutxa), Can Crosto (producció de pa i coques), Quetes & co (croquetes, crestes, dolços i càterings), Cal Cols (conserves, melmelades, salses i derivats d’horta) i La Caseta (llavors, planters i conserves artesanes). Des de La Gatera s’està treballant per acollir nous productors i també per promoure un sistema de distribució mancomunat entre tots els que en formen part.

La nau de La Gatera és també punt de trobada per als membres del grup de consum de Font-rubí i s’obre també com un espai de dinamització cultural del municipi. Per llogar qualsevol de les sales de la nau no cal ser soci: “pot ser que alguna família, grup d’amics o de veïns vulguin fer un dinar o sopar i necessitin un espai on cuinar, a La Gatera el trobaran”, comenta Oyonarte.

FER UN COMENTARI