El projecte de recuperació de llavors tradicionals que impulsa el Consell Comarcal de l’Alt Penedès i el col·lectiu Eixarcolant avança i aquesta setmana ja s’han començat a plantar vint varietats recuperades. Després de la feina de prospecció que es va fer l’any passat en quatre municipis de la comarca (Mediona, Sant Quintí de Mediona, Font-rubí i Pontons) i que va servir per inventeriar més de 82 varietats, ara s’enceta una nova fase començant a cultivar una vintena de varietats agrícoles tradicionals pràcticament extingides en la dotzena d’horts que col·laboren en el projecte.

Fa dues setmanes tècnics de Consell Comarcal de l’Alt Penedès i membres d’Eixarcolant van reunir-se amb unes vint persones que treballen en els diferents horts col·laboradors (situats a Guardiola de Font-rubí, Sant Quinti de Mediona, Sant Joan de Mediona, Sant Llorenç d’Hortons, Olivella, Llorenç del Penedès, Llorenç del Penedès i Vilafranca, entre d’altres). En aquesta trobada es van repartir llavors i planter de les varietats tradicionals que necessiten ser renovades el més aviat possible. Cada hort s’ha compromès a multiplicar entre 1 i 4 varietats.

Entre les varietats escollides hi ha el tomàquet de la creu rosa, la mongeta del ganxet de Cal Pere Guixí, les violeres de ca la Cèlia o el meló pell de sapo de Can Pardal.

Xarxa de col·laboradors oberta
A partir d’ara, amb les llavors ja plantades, els responsables del projecte faran seguiment dels cultius amb l’objectiu d’obtenir les llavors renovades, que és el primer pas per recuperar les varietats agrícoles tradicionals. Paral·lelament, se seguirà amb les tasques de prospecció, entrevistes amb gent gran que tingui llavors o informació de les varietats tradicionals, amb la voluntat de recórrer tota la comarca. Així mateix, es pretén consolidar la creació del Banc de Llavors i, des ser possible, també impulsar la creació d’un arborètum on les varietats de fruiters i ceps antics es puguin recuperar de forma simultània a les varietats d’horta.

La xarxa de recuperació de les varietats tradicionals de l’Alt Penedès és oberta i tothom que estigui interessat en compartir la seva saviesa i les seves llavors o tingui un hort on poder cultiva alguna de les varietats que es vagin trobant, pot trucar al 631 863 329 (Adriana) o enviar un correu electrònic a [email protected]

 

 

FER UN COMENTARI