La pedregada de dissabte afecta 1.400 ha del Penedès

0
615

Hi ha dues grans zones afectades: la que va de Sant Quintí, Mediona i Font-rubí fins a Sant Martí i la dels Monjos, la Ràpita i Castellet. Les pèrdues econòmiques es xifren en 5 milions d’euros

La pedregada que dissabte a la tarda va creuar l’Alt Penedès ha tingut efectes devastadors per a la vinya. Hi ha dues grans zones afectades, la que va de la Rovira Roja (Sant Martí Sarroca), l’Alzinar, Mediona i Sant Quintí de Mediona i, per l’altra, la franja que va dels Monjos fins a la Múnia i Castellet i la Gornal.

Sequera i ara pedra

Segons Josep Marrugat, responsable nacional de la Vinya i el Vi d’Unió de Pagesos, la virulència de la pedregada ha arrasat les vinyes en aquestes dues grans àrees: “No ha quedat ni un pàmpol sencer, les vinyes estan trinxades”. Des del sindicat indiquen que les hectàrees de vinya malmesa són més de 1.400: “En aquestes vinyes la verema es dona per perduda i no només això, sinó que la de l’any vinent queda seriosament compromesa”, ha manifestat Marrugat. Aquesta afectació suposa que aquesta verema no es puguin collir més de 7 milions de quilos de raïm i que les pèrdues econòmiques es xifrin en 5 milions d’euros.

Marrugat lamenta que aquesta pedregada arriba en un moment molt delicat per al sector, que ja acumula anys de collites condicionades pel fong míldiu, les restriccions de la covid i els darrers anys per la sequera. “No és que plogui sobre mullat, sinó que pedrega sobre sec, que és molt pitjor”, assenyala, tot recordant que enguany confiaven en les pluges que han caigut des de la primavera per poder recuperar algunes vinyes que a l’hivern es donaven per perdudes.

Al seu torn, des de la DO Penedès Francesc Olivella, director del consell regulador, es mostra especialment preocupat perquè hi havia una certa esperança enguany “gràcies a una primavera plujosa que havia permès fer créixer vergues de fins a 80 centímetres”. “Ja veurem com se’n sortiran els ceps després de tres anys de sequera extrema”, apunta Olivella, que diu que les plantes es veuran obligades a fer un “esforç” per tornar a brotar enguany però sense previsió que en pugui arribar a sortir raïm vàlid per a la verema. “Als ceps de vinyes 100% malmeses no hi haurà raïm i caldrà esperar fins al 2025”, assegura, i recalca que hi ha una “preocupació important” entre els pagesos. La DO Penedès confia que els viticultors puguin tramitar les assegurances tan aviat com sigui possible, però adverteix que l’escenari és “complex” econòmicament. Justament, aquest dijous el conseller d’Agricultura, David Mascort, ha visitat algunes zones afectades i ha anunciat que el departament treballa sobre el terreny per quantificar els danys i avaluar l’aplicació de mesures fitosanitàries.

FER UN COMENTARI