Els Bayer, una nissaga d’intel·lectuals i músics

0
103

D’ençà de la meitat del segle XIX, la família Bayer ha nodrit el país de mestres, secretaris d’ajuntament, poetes i músics. Afortunadament, gràcies a la sol·licitud que, temps enrere, el Centre d’Estudis de la Conca de Barberà em va fer arribar perquè m’encarregués de biografiar Paulí Bayer Coll (Osor, 1855 – Montblanc, 1916), el patriarca d’aquesta nissaga que arriba fins als nostres dies, he tingut l’oportunitat d’anar coneixent els seus descendents i m’agradaria destacar que tots comparteixen la mateixa sensibilitat pel coneixement, la llengua i la música, un sentiment heretat, sens dubte, del seu admirat avantpassat.

Paulí Bayer fou un reconegut mestre, pedagog i poeta que va deixar empremta en les tres poblacions on va exercir: la Roca del Vallès (1881-1882), el Vendrell (1883-1887), on tingué com a alumne Pau Casals, i Montblanc (1887-1915). La seva llarga trajectòria professional girà al voltant de tres eixos que alhora fonamentaren la seva vida: la música, la poesia i la fe.

Paulí era fill d’Antoni Bayer Lascombas, secretari i mestre d’escola d’Osor (la Selva). Va tenir cinc germans: Antònia (1842), Benet (1843), que se’n va anar a Cuba on fou polític i hisendat, Josep (1845) i Marcel·lí (1849), que foren secretaris d’ajuntament, i Maria (1852), mestra.

Va contreure matrimoni dues vegades, i en ambdues ocasions ho feu amb dones que eren mestres de professió: Carme Saura Mir (1859, Tremp – Montblanc, 1890), que morí prematurament, i Teresa Gaspà Sereñana (el Morell, 1865 – Barcelona, 1951), amb qui va tenir sis fills, tots nascuts a Montblanc: Conrad (1893), comerciant, però amb el talent poètic del seu pare; Àurea (1895), mestra que treballà, entre altres llocs, a la reconeguda Escola del Bosc a Montjuïc, la primera escola municipal de Barcelona creada el 1914 com a projecte pedagògic de Rosa Sensat; Marcel·lí (1898), músic, compositor i professor de saxo, clarinet i violí al Conservatori del Liceu de Barcelona –de fet, fou el primer professor oficial de saxo a Espanya–; Digna (1903) i Joana (1905).

Per poder resseguir l’arbre genealògic de la família Bayer, he de reconèixer que, a banda de l’estudi documental, han estat molt enriquidores les entrevistes mantingudes amb els nets i les netes de Paulí Bayer: Teresa Casas Bayer (1923) –actualment la neta de major edat–, filla d’Àurea, de professió infermera i mestra; Pilar Bayer Isant (1946), filla de Marcel·lí, la qual va estudiar la carrera de piano al Conservatori Superior de Música de Barcelona i és catedràtica emèrita d’Àlgebra a la Universitat de Barcelona; Jordi Casas Bayer (1948), fill de Digna, director musical i artístic de grups corals i fundador de la Coral Càrmina i del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, i Josep Maria Amorós Bayer (1948), fill de Joana, pianista i compositor.

L’estudi genealògic inclou també dos besnets, que són músics; per tant, continuen la tradició familiar: d’una banda, Marcel·lí Bayer (1982), saxofonista i compositor, fill de Pilar Bayer i net del músic Marcel·lí Bayer, el qual té un fill anomenat Paulí, recuperant així el nom històric de la família Bayer; de l’altra, Alexandre Amorós (2008), més conegut com a “Sasha”, violinista, fill de Josep Maria Amorós. Val a dir que el 14 de juny de 2024, 141 anys després que el seu besavi Paulí Bayer vingués per primera vegada al Vendrell, “Sasha” actuarà a l’Auditori del Tívoli d’aquesta vila gràcies a l’associació L’Orgue del Vendrell.

Podeu descobrir aquesta família, exemple de perseverança, treball i esforç, consultant l’estudi editat el 2022 a Aplecs de treballs i publicat a internet al portal RACO (Revistes Catalanes amb Accés Obert).

FER UN COMENTARI