La governança difícil de l’Inter

0
43

Gestionar un  centre educatiu que estava en una situació econòmica insostenible, que va ser rescatat pel Departament d’Educació, és una tasca difícil. El director de l’Institut Intermunicipal del Penedès, de Sant Sadurní d’Anoia, Sergi Badenes va haver d’assumir el difícil repte d’haver d’endreçar un institut que s’havia incorporat el curs 2021-22  a la xarxa pública de centres de la Generalitat.

Va ser una decisió valenta, puix que tenia la dificultat afegida d’haver de substituir una directora que va haver de dimitir, a la qual una part del  professorat del centre li va posar contínuament entrebancs, exercint en el càrrec tan sols un any! Aquest col·lectiu vol provocar la  dimissió o el seu cessament de l’actual.

En integrar-se, el professorat va passar a ser personal laboral de la Generalitat de Catalunya, coexistint amb les altres dues modalitats de personal docent: el funcionariat de carrera i el funcionariat interí. La plantilla actual consta aproximadament de 55 laborals i 45 interins+funcionaris.

Vaig advertir al Sergi  de la complexa governança del centre, ja que amb el traspàs de titularitat, forçosament l’institut havia de tenir un director, funcionari de carrera, designat per la Generalitat seguint el procediment que marca la normativa vigent i el decret de direccions, a través d’un concurs públic.

El dia 1 de juliol de 2022 va prendre possessió del càrrec, amb la intenció de fer un equip directiu en el qual la “vella guàrdia del centre” tingués la mateixa presència, per facilitar la transició. Els xocs amb dos membres del seu equip directiu van ser constants, per manca de confiança va haver de destituir-ne un al setembre. Això va tensar més les relacions entre una minoria i el director. La destituïda va recórrer a accions judicials per intentar ser restituïda, objectiu que no ha aconseguit.

Tothom té dret a opinar sobre el tema sense confondre autoritat amb autoritarisme.

Algú pot interpretar com a autoritarisme l’exercici de l’autoritat donada per la normativa vigent, emparada en la Llei d’Educació de Catalunya. L’article 102.2 de la LEC estableix que l’administració educativa fixa la plantilla de personal de cada centre públic, a proposta de la direcció del centre.

El director ha rebut una carta de suport per part del professorat signada per 35 membres del claustre on diuen: “No ens sentim coaccionats”.

El Departament ha respost a les acusacions de coaccions i autoritarisme: “A hores d’ara, no ens ha arribat cap queixa formal o denúncia que faci referència que el professorat se senti coaccionat, xantatjat o menyspreat.

Una dada objectiva de suport per part de les famílies és que l’Intermunicipal té per al  curs 2024-25 una llista d’espera de 15 persones per a primer de batxillerat (amb quatre grups ja concedits)

La cohabitació és inevitable per al bé del centre. Les parts han d’evitar enfrontaments i remar pel bé del centre: la concòrdia ha de ser la consigna per al  curs vinent.

Jesús Martín

Secretari d’Organització de Serveis Públics d’UGT a l’Anoia, Alt Penedès Garraf

FER UN COMENTARI