Massa racistes

0
137

Gairebé la meitat dels catalans creu que hi ha massa immigrants a Catalunya, i el 60% consideren que les persones nouvingudes reben més del que aporten, segons la primera enquesta sociopolítica del Centre d’Estudis d’Opinió. Unes dades que, malauradament, són el reflex de la societat en què vivim, cada cop més intolerant, i que estan plenes d’odi, racisme i desinformació.

En els darrers anys, s’ha incrementat la difusió d’informació falsa sobre els immigrants que resideixen a Espanya, amb afirmacions descontextualitzades i sense proves, com ara que col·lapsen el sistema sanitari. Aquesta creença que els estrangers venen a Espanya per treure profit del sistema de salut públic és precisament això, una creença errònia. Perquè dels 16 milions de consultes mèdiques registrades en el Sistema Nacional de Salut l’any 2017, només l’11% eren de persones nascudes fora d’Espanya.

Un altre dels rumors que sobretot l’extrema dreta s’ha encarregat d’escampar a tort i a dret és que les persones nouvingudes reben més beneficis socials que els espanyols. Segur que recordeu al president de Vox, Santiago Abascal, fa només un mes a Salt prometent allò tan recurrent de “les ajudes, per als d’aquí”. Suposo que no va tenir temps de donar una ullada a l’informe de rendes mínimes d’inserció de l’any 2023, que revela que dels 305.340 beneficiaris, només el 26,1% tenia nacionalitat estrangera. I per filar encara més prim, aquestes ajudes autonòmiques requereixen que les persones nouvingudes compleixin amb un seguit de requisits –incloent la residència regular–, a excepció del País Basc. Per tant, si fos cert que la població estrangera busca viure dels ajuts socials, Euskadi tindria la major part de la població estrangera. Això no obstant, és una de les set regions amb menys percentatge d’immigrants.

Aquests només són alguns dels rumors que el diari digital Publico.es s’ha encarregat de desmuntar d’una forma clara i necessària. Perquè, com els rumors, el racisme també vola i s’escampa com si fos una malaltia social que no hem sabut prevenir ni curar. En bona part, per la facilitat amb què la circuiteria neuronal d’alguns fabrica prejudicis, escoltant bajanades d’uns i altres. Ves per on… Potser el problema no és que hi ha molts immigrants, sinó molts racistes.

FER UN COMENTARI