Urbanitat a Vilobí

0
53

Amb profunda tristesa, em dirigeixo a totes les famílies de Vilobí del Penedès, i especialment als nostres adolescents. El mestre, director d’escoles primàries, Pablo Solano Vitón va editar el maig de 1879 un petit llibre de 31 pàgines, Urbanitat per a nens, on definia: La urbanitat, com la manera més convenient de comportar-nos en societat; i la societat, com la reunió i el tracte que tenim amb altres persones; sent l’objectiu de la urbanitat: Conservar i estrènyer les relacions dels homes entre si, sense faltar-se els uns als altres.

A Vilobí (1.142 habitants) hi ha distribuïdes nou casetes de fusta decorades, col·locades en places i racons, on s’allotgen llibres de diferents temàtiques, que ofereixen la possibilitat de prendre’ls, llegir-los i després tornar-los. Una idea original del nostre incansable Daniel Marquès i Blanch (comparteix la no-violència de Mahatma Gandhi). Dani Marquès, impulsor de l’Ateneu Cultural de Vilobí, inaugurat el juny de 2021, és un exponent viu i cultural de primer ordre i qualitat a Vilobí, felicitats.

La revetlla de Sant Joan passada, un grup d’adolescents (nois i noies) es van dedicar a col·locar petards en quatre de les nou casetes, rebentant-les, davant la gresca i la ingesta d’alcohol. Sento veritable pena… El nostre recordat i apreciat periodista José Mª Flores i Travessa († 2023) va escriure una frase, suportada per una placa, que acompanya cadascuna d’aquestes casetes: “No deixis mai de llegir. Salvem l’esperit crític”.

El poeta Persa Shams de Tabriz (1185 – † 1248) deia: Aprendràs per la lectura, però entendràs per l’amor. Serem capaços els vilobinencs de comentar amb els nostres adolescents els fets esmentats i prendre consciència del tema cívic i cultural que vivim avui? Per pensar-hi i aprendre’n, gràcies.

Ramon Caba i Robletto

Vilobí del Penedès

FER UN COMENTARI