Segons el Decret de règim lingüístic –actualment suspès de forma cautelar pel TSJC–, es vol que el nivell C2 de català sigui un requisit per accedir a la docència a partir del curs 2025-2026. En aquest sentit, segons dades obtingudes per l’ACN, ara mateix, a la vegueria només l’acrediten un 23,5% de la plantilla docent de l’Alt Penedès i un 21,7% de la del Baix Penedès i Garraf, siguin funcionaris, interins, substituts o personal laboral. Unes xifres que se situen per sota de la mitjana catalana, que s’estableix al 25%. Per tant, actualment, menys d’un professor per cada quatre té acreditat el C2 al territori.

Concretament, la tendència és que hi ha un menor nivell superior de català a primària respecte de la secundària, tenint en compte que a la vegueria els mestres d’educació primària que tenen acreditat el C2 freguen el 17% respecte del 28% que ho fan a l’educació secundària.

Preveuen elevar el nivell lingüístic

Si s’acaba aplicant el decret de règim lingüístic a les escoles i instituts, a partir del curs 2025-26 aquests baixos percentatges augmentaran, perquè totes les noves contractacions tindran com a requisit que els professionals disposin del coneixement superior, nivell C2, oral i escrit, de la llengua catalana. És a dir, tot i que el decret no afecta els docents que ja exerceixen a Catalunya, la norma té el propòsit d’elevar el nivell lingüístic dels docents de centres educatius d’ensenyament no universitari de cara als pròxims cursos.

FER UN COMENTARI