Aprofitar, millorar i innovar

0
111

A punt de finalitzar el primer quart del segle XXI es important reconèixer, que aprendre no és innovar, tot i que l’aprenentatge obri davant nostre una munió de noves opcions, aprendre és simplement incrementar el coneixement d’acord amb el disponible, que no és poc, part del qual és molt i molt antic.

La millora social tan sola és assumible des del coneixement, com més profund i abstracte millor, que ràpidament és portarà a la quotidianitat, a l’inrevés no és res, essent en el millor dels casos simples repeticions sense sentit de lo què es coneix, que comporta perdre temps, diners i opcions de millora.

Estem arreu i tothom en una nova realitat ambiental, social, cultural, econòmica, que com sabem per experiència, genera avantatges, cada cop per menys, i inconvenients, cada vegada per més, en la que el sector vitivinícola del Penedès no és aliè a aquestes circumstàncies, que s’han incrementat amb la darrera sequera.

Ara, sembla que fruit d’un treball plural i coral del DACC (IRTA, ACA, Meteocat, INCAVI) propiciat des de finals del 2022 per l’AVC, i més tard per diferents col·lectius privats i públics del sector, en el futur es podrà incloure l’aigua entre les pràctiques agronòmiques associades a la producció de raïm.

Com en totes les eines, abans d’innovar-les, cal saber per què es volen fer servir, aprendre el seu funcionament, i si s’escau millorar-les.

Així en el Penedès es disposa des del 2019 de l’Observatori de la Sequera, promogut des del Consell Comarcal de l’Alt Penedès amb la DIBA, en el marc del projecte Life CLINOMICS i gestionat per OE-CSIC i l’IRTA, per oferir setmanalment informació de l’aigua disponible en el sòl avaluada mitjançant sensors col·locats en diferents explotacions, junt amb previsions meteorològiques i climàtiques respecte de la potencial pluja (Aemet i Meteocat).

Avui hi ha possibilitat d’aigua i d’una eina per gestionar-la, ara cal formació per conèixer i millorar el seu ús sobre la base de la sobrietat, la ciència, la tècnica i el sentit comú.

Aprofitar el que es coneix i és té, millora els processos, innovar els optimitza, incrementant l’eficiència funcional de tota la cadena implicada en la gestió d’aquests, en aquest cas oferir aigua a una vinya.

Robert Savé

Castellet i la Gornal

FER UN COMENTARI