El cost de produir un quilo de raïm per fer cava se situa en una forquilla d’entre 0,45 i 0,5 euros

0
218
Foto: ACN

El cost de produir un quilo de raïm per fer cava és d’entre 0,45 i 0,50 euros, segons l’estudi anual que l’INCAVI encarrega al Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA). El conseller d’Acció Climàtica David Mascort l’ha fet públic durant la 12a Taula del Cava que s’ha celebrat a Vilafranca amb tots els agents sectorials. L’import del cost es manté estable respecte la verema de l’any passat, si bé el Departament ha incorporat canvis a l’hora de calcular-lo, ja que ha ampliat la mostra d’explotacions agrícoles fins arribar a les 80 i ha tingut en compte per primer cop la mà d’obra familiar, una petició que reivindicava el sector. El cost estimat de producció de cada quilo ha previst un increment del rendiment per hectàrea de prop del 25%.

L’estudi de costos de producció del cava detalla les despeses de conrear un quilo de raïm de xarel·lo, parellada i macabeu, que són les varietats més utilitzades per elaborar el vi base cava. Valorant els costos de producció generals, sumats als específics i a la mà d’obra familiar, el resultat és que produir un quilo de Macabeu costa 0,455 euros, mentre que el de xarel·lo arriba als 0,462 i el de parellada se situa en 0,498.

La xifra és similar a la que es va presentar a les portes de la verema del 2023, però aquest és el primer cop que el Departament d’Acció Climàtica té en compte els costos de la mà d’obra familiar, fet que sempre demanava el sector. Segons detalla el Govern, aquestes despeses representen entre 0,10 i 0,13 euros.

Una altra novetat de l’estimació d’enguany és l’ampliació de la mostra d’estudi, que es basa en la Xarxa Comptable Agrària de Catalunya (XCAC). La mostra ha arribat al topall que es va plantejar quan es va sol·licitar fer l’estudi a través de la XCAC, amb una vuitantena d’explotacions vitícoles que proporcionen dades anualment.

Ajuts al sector

D’altra banda, durant la Taula del Cava el Departament ha actualitzat les dades de les diferents línies d’ajut d’aquest 2024. Durant el que portem d’any ha concedit més de 320.000 euros de subvencions a 24 cellers per utilitzar MCR (most concentrat rectificat) a l’hora d’elaborar vins escumosos. En paral·lel, ha concedit 6 milions per promocionar el vi a països tercers, mentre es preveuen 2,4 milions per millorar la producció o comercialització.

Un any de control del frau

En paral·lel, a la reunió s’han fet públiques les dades de la unitat d’inspectors per combatre el frau del vi, creada ara fa un any. Durant el 2023 es van realitzar inspeccions a 12 cellers que van suposar 98 controls, dels quals 40 van resultar no conformes. D’aquests, 17 van ser relatius a l’etiquetatge i se’n van detectar 8 de no conformes. De les 6 mostres que es van prendre en el marc d’aquestes inspeccions, totes van resultar ser conformes amb la normativa.

Les infraccions detectades corresponen a l’àmbit del balanç de productes, on s’ha detectat l’existència fictícia de productes o la manca de justificació de moviments. També hi ha infraccions detectades per manca de documentació i irregularitat en els registres, en l’etiquetatge o en el procés de producció. Totes aquestes inspeccions han representat 85.000 euros de sancions directes i 400.000 euros indirectes.

Per a aquest 2024 hi ha previstes 14 inspeccions a cellers d’un total de 115 inspeccions programades en l’àmbit de la lluita contra el frau agroalimentari. El sector vitivinícola serà el que rebrà més inspeccions enguany, segons Acció Climàtica.

FER UN COMENTARI