A les portes de la verema, Codorníu ha fet públic que comprarà el raïm a 0,80€/kg de mitjana, el preu més alt que ha pagat mai el celler. Això s’explica perquè aplicarà per segon any el que anomenen ‘plus climàtic‘ com a resposta a la situació excepcional que viu el Penedès després de tres anys de sequera continuada i una clara caiguda de la producció. La marca cavista explica que fa un esforç per donar suport als viticultors de la zona: “Tenim molt clar que el nostre propòsit és cuidar la terra. Així que, en un moment com aquest, hem de fer un esforç per la sostenibilitat i el futur de tot el sector, començant pel camp, encara que ens suposi rebaixar expectatives de beneficis immediats”, ha indicat Sergio Fuster, CEO de Raventós Codorníu.

D’aquesta manera, pagarà l’ecològic entre 0,80 (el macabeu, xarel·lo i parellada per a guarda) i 0,87 (el chardonnay per a guarda-zona allunyada), mentre que el convencional  el comprarà entre 0,75 (el chardonnay per a guarda) i 0,78 (el chardonnay de guarda-zona allunyada). L’any passat Codorníu ja va aplicar el plus climàtic i va pagar el raïm a un preu mitjà de 0,61€/kg, cosa que fa que l’increment d’enguany se situï al voltant del 30%.

Des d’Unió de Pagesos l’anunci ha estat molt ben rebut, sobretot perquè arriba abans de l’inici de la verema i es confia que generi efecte dominó i la resta de productors paguin el raïm a preus similars: “Celebrem que es pagui a partir de 0,70 euros i que quedin enrere els preus ridículs que s’han estat pagant fins ara”, ha manifestat Josep Marrugat, responsable de la vinya del sindicat.

Menys raïm, més demanda
Fa quatre anys el preu del raïm per cava es pagava a 0,40 i 0,30€/kg. El míldiu primer i la sequera després han provocat una forta davallada del rendiment de les vinyes. Segons Marrugat, la producció habitual d’una vinya hauria de ser d’entre 8.000 i 10.000 kg/ha, mentre que aquest any se situarà als 5.000 kg/ha de mitja. Això, sumat al fet que els cellers han esgotat els excedents que tenien, ha fet que el raïm es pagui millor. “Amb rendiments normals, a 0,70€/kg ens podríem guanyar la vida, però amb els que tenim últimament fa que només cobrim costos”, indica.

Per Unió de Pagesos, l’increment del preu del raïm anunciat per Codorníu ha de ser un punt d’inflexió per als viticultors, però també per als elaboradors: “El cava low cost ha de desaparèixer, no es poden vendre ampolles a menys de 5 euros”, conclouen.

 

FER UN COMENTARI