Ara fa un any es posava en marxa a Vilafranca el primer viver de cellers de l’Alt Penedès, un projecte històricament reivindicat pel sector vitivinícola. Amb l’inici de la segona verema, la previsió és incrementar els quasi 15.000 litres de vi que es van produir amb la collita de l’any passat “i que mica en mica els viveristes puguin guanyar-se la vida per encaminar un projecte de celler propi”. El director del Consell Regulador de la DO Penedès, Francesc Olivella, celebra que el viver està contribuïnt a recuperar la figura del viticultor que elabora el propi vi sense dependre de la venda de raïm a grans cellers.
A partir d’aquesta setmana, els set elaboradors residents en aquest espai afronten la segona de les quatre veremes previstes en l’adjudicació inicial. La DO Penedès, impulsora del projecte amb l’Ajuntament i el Consell Comarcal, assegura que les valoracions del primer any d’activitat són “positives”. L’any passat, els elaboradors van produir una mitjana entre 1.500 i 2.000 litres d’ampolles de vi que ara ja són a botigues i restaurants. Ara el repte és intentar incrementar aquesta producció per tal que cadascun dels negocis agafi més musculatura any a any i a partir del 2027 puguin crear un celler independent. I és que aquell any acabarà el termini acordat al contracte temporal.
Olivella confia que tots els viveristes podran creixer mica en mica, any a any. Per fer-ho, la DO Penedès, l’Ajuntament i el Consell Comarcal estan estudiant de quina manera poden contribuir a eixamplar la capacitat d’emmagatzematge. En aquests moments, les instal·lacions no permeten acollir més productors que els set actuals, però apunta que “no es descarta” estudiar més endavant una ampliació de les instal·lacions que ara ocupen un espai d’un dels centenaris magatzems de vi que hi havia a tocar de l’estació de tren. També treballen per crear una càmera amb control de refrigeració per als vins ja embotellats pendents de distribuir i estudien instal·lar un nou elevador que faciliti la feina als petits empresaris.
“Cal aconseguir que el marge de benefici més important pel pagès sigui quan aconsegueix fer el seu propi vi”, apunta Olivella, en al·lusió a la crisi del preu del raïm que arrossega el sector i que tant denuncien els sindicats agraris. El director del Consell Regulador de la DO Penedès assegura que recuperar la producció integral –des de la vinya fins l’embotellament– hauria de ser l’estratègia que seguís el sector al conjunt de la comarca per evitar que la vitivinicultura acabi monopolitzada per un grup reduït d’empreses.
La DO Penedès apunta que la majoria de viveristes són viticultors d’entre 25 i 35 anys que tenen vinyes pròpies i que fins ara sempre venien el raïm a tercers. “Fa molts anys hi havia més masies que elaboraven el propi vi, però això s’ha perdut”, lamenta Olivella, que celebra que l’equipament estrenat fa un any a Vilafranca pugui fer revertir aquesta tendència. En aquest sentit, confia que les possibilitats que ofereix el viver de cellers pot ser un al·licient per a noves generacions de pagesos que vegin un futur econòmic en l’elaboració dels vins propis, “sense dependre dels preus que marquen els qui compren el raïm ni estar excessivament sotmès a les distribuidores”.