L’obesqui que enguany incorpora el programa de la festa major és una glaçonera

Aquest any s’ha recuperat la tartrana com a element tradicional de la Capta

 

A dos quarts de deu en punt del matí d’aquest dimarts, 20 d’agost, els cinc administradors de la més típica han encès els cinc morterets anunciant l’inici de la Capta que durant dos dies recorrerà tots els carrers de la vila venent el programa. Centenars de persones s’han apropat a la plaça de la Vila per presenciar el que és un dels actes previs més esperats de la festa major i descobrir, al mateix temps, el disseny del programa i l’obsequi que incorpora. Enguany els administradors han optat per una glaçonera “perquè volíem que fos un regal útil i que es pogués estrenar per festa major”, ha indicat l’adminstrador Arnau Martí Rovira.

El programa, elaborat pel dissenyador Joan Brull Bayer, porta per títol “Tallats pel mateix patró”. Es tracta d’un llibre de tapa dura, amb un primer pla de Sant Fèlix a la coberta amb una trama que simula el mocador casteller. La particularitat de la proposta d’enguany, tal com ha indicat el seu autor, és que incorpora, més enllà dels actes, dues seccions creatives. D’una banda, planteja test de personalitat interactiu que permet descobrir al lector quina és el seu perfil dins de la festa, mentre que, per l’altra, compta amb un apartat dedicat al seguici festiu que se centra en el vestuari dels balls. Brull ha entrevistat a diverses generacions de balladors, dissenyadors, modistes i experts els quals aporten la seva visió sobre el vestuari dels principals elements festamajorencs. Finalment, i pel que fa al títol, el dissenyador indica que ha optat per “Tallats pel mateix patró” perquè engloba tres significats diferents: “En primer lloc, fa referència a l’expressió catalana que ens indica que dues persones comparteixen personalitat, un concepte molt present en el llibre d’aquest any. En segon lloc, fa referència al sector tèxtil en el qual es basa l’apartat del seguici. I, per últim, la paraula patró evoca a Sant Fèlix, el protagonista indiscutible de la festa i que apareix retratat a la mateixa portada”.

Tretze programes amb joia amagada
El preu del programa és de 35 euros, més la voluntat, i es pot adquirir a la parada que els administradors i les administradores munten cada dia a la plaça de la Vila, fins al 25 d’agost. A banda del programa i el regal, el paquet inclou l’estampa de Sant Fèlix, que ha estat creada per la il·lustradora Cristina Gallardo Cendra i que també es pot adquirir de forma individual a un preu de 10 euros. A més, tretze dels mil cent programes impresos tenen amagada una joia de la Joieria Moner. Es tracta d’una iniciativa que, segons els administradors i administradores, pretén “incentivar la compra de programes”.

Torna la tartana, disset anys després

La principal novetat de la Capta d’enguany ha estat la incorporació d’una tartana i un cavall, els mateixos elements que tradicionalment havien acompanyat la capta i que d’ençà del 2007 havien deixat de fer-ho. Aquesta iniciativa, a proposta de la comissió organitzadora de la Capta va ser proposada ja al mes de febrer al quintet administrador, el qual va veure-la amb bons ulls. Carregada amb uns quants programes i decorada amb l’estampa de Sant Fèlix, la tartana ha recorregut al llarg del matí l’itinerari antic (passant per la Rambla) de la processó del dia 30.

FER UN COMENTARI