La diada de Sant Fèlix arrencava amb altíssimes expectatives per part de totes les colles, però les caigudes a primera ronda l’han acabat condicionant. Especialment la del 4 de 9 net de la Colla Vella dels Xiquets de Valls que, després de l’aleta, es va desmoronar. L’aixecadora de la Vella va patir un fort cop al cap i va haver de ser traslladada en helicòpter a Sant Joan de Déu. La diada va acabar amb un total de quatre caigudes i amb la Jove de Tarragona com a única colla amb tot descarregat. Els Castellers de Vilafranca, tot i les dificultats, han plantat quatre gamma extra. La nota positiva, però, ha arribat amb els pilars, amb tres espadats de vuit descarregats per la Jove, verds i Joves.

Els Castellers de Vilafranca van obrir plaça amb molta ambició, plantant el 3 de 10 amb folre i manilles. Després de dues descarregades exitoses aquesta temporada, però, per Sant Fèlix només el van poder carregar. El castell es va esquerdar pel pis de sisens, encara amb la canalla intentant sortir. Va ser el preludi d’una diada amb les colles amb grans castells en cartera i resultats lluny de l’esperat. Després dels verds, la Colla Joves Xiquets de Valls va apostar per castells desfolrats. En primera ronda van tirar el 2 de 8 net, que van carregar després de desmontar un peu. En la descarregada també van caure.

També la Colla Vella dels Xiquets de Valls va apostar per un castell net en primera ronda, el 4 de 9 sense folre. Com l’altra colla vallenca, els de la camisa rosada van necessitar desmuntar un peu abans de tirar-lo endavant i van caure just després de fer l’aleta. La caiguda, a més, acabaria marcant la diada. L’aixecadora de Valls va haver de ser evacuada en helicòpter a Sant Joan de Déu, fruit de la caiguda. Segons avancen des de la Colla Vella, “l’evolució de la menor ha estat molt bona i ràpida” i la castellera ja ha rebut l’alta mèdica.

Abans d’això encara hi va haver temps per a un quart castell. La Colla Jove Xiquets de Tarragona va tancar la primera ronda amb l’únic castell descarregat de la jornada fins al moment, una torre de 9 amb folre defensada amb solvència.

A partir d’aquí la diada va fer un tomb. La lesió de la castellera de Valls feia aturar la diada prop d’una hora i mitja. Això i les respectives caigudes van acabar afectant físicament i anímicament les colles, que van haver d’acabar la diada amb unes construccions molt lluny de les previstes inicialment.

Diada per sota de les expectatives

A la represa, els Castellers de Vilafranca van descartar el 4 de 10 en segona ronda i van apostar pel 4 de 9 amb folre i l’agulla, també de gamma extra. Els verds el van descarregar amb un esforç titànic a la sortida de l’espadat, quan la plaça ja ensumava una nova caiguda.

Les dues colles vallenques i la Jove de Tarragona, en canvi, van renunciar al gamma extra en segona ronda i van apostar totes tres per un castell bàsic de 9, el 3 de 9 amb folre, que van descarregat. Especialment emotiu va ser el 3 de 9 de la Vella, que els va servir també per refer-se mentalment. La plaça va ovacionar els de la camisa rosada.

En tercera ronda, verds i Joves van intentar recuperar part dels plans que tenien previstos abans de l’aturada, però no se’n van sortir. Els verds van intentar tornar a portar a la plaça de la Vila el majestuós 9 de 9 amb folre, però va quedar en intent desmuntat. En la quarta ronda van acabar decantant-se per la torre de nou amb folre i manilles. Seguint la dinàmica de la diada, els verds només el van poder carregar. El castell es va trencar a les manilles.

9 de 9 dels verds. Foto: ACN

La Joves també va haver de desmuntar l’intent del 4 de 9 net després inclús de desmuntar un primer peu. En la quarta ronda, els de la camisa vermella van renunciar novament al gamma extra i van tornar a apostar per folrar el 4 de 9, un dels castells bàsics de 9. També la Vella de Valls i la Jove de Tarragona van incorporar el 4 de 9 amb folre a la seva actuació. Totes dues colles el van poder descarregar, tot i que la colla tarragonina va necessitar desmuntar un primer peu abans.

Els pilars de 8, la nota positiva

Les colles es van voler refer d’una diada molt accidentada amb els pilars. Totes van plantejar el pilar de 8 amb folre i manilles i la Jove de Tarragona, els verds i la Joves de Valls el van descarregar. La Vella també el va provar, però va quedar en intent desmuntat quan la tremolor de l’espadat amenaçava amb una nova caiguda. La colla no el va tornar a intentar i es va acomidar de la plaça amb un pilar de 5.

FER UN COMENTARI