El Cercle d’Economia demana incloure el Penedès a l’Àrea Metropolitana de Barcelona

0
72
El president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola. Foto: ACN / Maria Pratdesaba

El Cercle d’Economia ha publicat un informe en el qual planteja al nou Govern de la Generalitat un canvi de governança a la regió metropolitana de Barcelona per impulsar “actuacions urgents” en àmbits com els de l’habitatge, la mobilitat i la sostenibilitat. Al document, que porta el nom de L’hora de la Barcelona metropolitana, el Cercle advoca per una ampliació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), perquè inclogui les comarques que formen part de la vegueria del Penedès (Alt i Baix Penedès, Garraf, i Anoia), a més de la totalitat dels municipis de la vegueria de Barcelona.

Això suposaria un gran increment, passant dels 36 municipis que actualment formen part de l’AMB a un total de 199 municipis. Aquesta ampliació, que hauria de venir acompanyada d’un increment de les competències de l’organisme, seria pel Cercle la via que donaria “millors resultats”, perquè es traduiria en una simplificació administrativa.

Segons l’entitat, actualment hi ha un “entramat de governs locals” juntament amb altres instruments de “cooperació intermunicipal com són els consorcis, les mancomunitats, les empreses públiques i mixtes, i les associacions i xarxes de municipis“. “Estem parlant d’un centenar d’ens que conviuen en aquest territori que, paradoxalment, no compta amb instruments de govern propi“, constata l’informe.

Per això, insta el govern espanyol, la Generalitat i els governs locals a construir una cultura metropolitana, alhora que els reclama “voluntat i un lideratge polític clar”. Concretament, als governs locals el Cercle els demana que superin “el localisme” i acceptin “les conseqüències de les interdependències que representen amb la resta de municipis”.

FER UN COMENTARI