La Regió Sanitària Penedès ha incorporat la prova de detecció del virus del papil·loma humà (VPH) en el cribratge de dones i persones amb coll uterí de 30 a 65 anys. Aquest desplegament ha iniciat aquesta setmana a les comarques de l’Alt Penedès i Garraf, i pròximament començarà al Baix Penedès. L’objectiu és millorar la detecció d’aquesta infecció abans de la presència de lesions que puguin desenvolupar-se en càncer de coll uterí.

La incorporació de la prova de VPH s’està desplegant en dues fases a Catalunya. En la fase actual el cribratge és oportunista; les dones i persones amb coll uterí d’entre 25 i 65 anys poden sol·licitar la prova al seu centre d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR), concretament al CAP Alt Penedès a Vilafranca (Alt Penedès) o al CAP Jaume I a Vilanova (Garraf), o bé aquesta es realitza aprofitant una altra consulta. A partir de 2025, el cribratge serà poblacional, és a dir, la prova s’oferirà proactivament a totes les dones i persones amb coll d’úter d’entre 30 i 65 anys en què seran convidades mitjançant SMS a buscar un dispositiu a la farmàcia per prendre’s una mostra elles mateixes al seu domicili i retornar-la a la farmàcia per a la seva anàlisi.

El VPH, un virus molt freqüent

El VPH és un virus molt freqüent que es contrau per mitjà del contacte sexual. La millor manera de prevenir el càncer de coll uterí és amb la vacunació contra el VPH abans de l’inici de l’activitat sexual. A Catalunya, la vacuna s’administra gratuïtament dins del calendari de vacunació escolar als alumnes de sisè de primària (11-12 anys). Un cop iniciada l’activitat sexual i a partir dels 25 anys, es recomana la participació en el programa de detecció precoç del càncer de coll uterí. Per prevenir aquest tipus de càncer, també es recomana l’ús del preservatiu. El sistema immunitari aconsegueix, en la majoria dels casos, eliminar una infecció per VPH.

FER UN COMENTARI