Sant Jaume dels Domenys va acollir el passat divendres 20 de setembre la Junta Constitutiva de la Comunitat de Regants del Penedès i el Garraf, a la qual van assistir més de 500 persones. Després de diversos mesos de preparatius, la comunitat ja fa els primers passos, amb l’objectiu de gestionar la disponibilitat d’aigua per fer un reg de suport i supervivència a les vinyes i als cultius del Penedès, en l’actual context de canvi climàtic i episodis recurrents de sequera.

La comunitat està integrada pels propietaris de finques cultivables ubicades dins de l’àmbit perimetral de les comarques del Baix Penedès, l’Alt Penedès, el Garraf i part de l’Anoia, donant cobertura a més de 25.000 hectàrees. Un dels primers passos serà redactar els seus estatuts i impulsar diferents estudis tècnics sobre la possibilitat d’usar aigua procedent de les depuradores.

El cost d’aquests treballs serien assumits en un 80% per la Generalitat, sempre i quan hi hagi un mínim d’un 60% d’adhesions dels propietaris d’aquestes 25.000 hectàrees susceptibles de reg. Això pot ser un entrebanc, ja que al gran Penedès pocs propietaris són els que treballen les terres. La majoria tenen contractes d’arrendament o parceria amb els pagesos.

“Caldrà veure si els propietaris voldran adherir-se a la comunitat, voldran fer un pacte amb els seus agricultors o preferiran desentendre-se’n”, ha apuntat Josep Esteve, d’Unió de Pagesos. Magí Pallarès, alcalde de Sant Jaume, afegeix que es tracta d’un projecte “faraònic, i dels primers basats en aigua regenerada, sense dependre de pantans o rius”.

FER UN COMENTARI