El govern de Vilanova dona llum verda a la moció del PP per retirar els símbols de l’1 d’octubre

0
89
La moció insta a la Comissió de Nomenclàtor a modificar el nom de la plaça 1 d'Octubre. / La Fura

El ple de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha donat llum verda a una moció del Partit Popular per canviar el nom de la plaça 1 d’Octubre i retirar les plaques commemoratives que es van instal·lar en centres cívics i escoles. La proposta dels populars ha comptat amb el suport del PSC i l’abstenció de Vilanova en Comú, socis de govern dels socialistes. La resta de partits hi han votat en contra.

La moció dels populars insta a la Comissió de Nomenclàtor a modificar el nom de la plaça situada al parc de Baix-a-mar perquè “la jornada de l’1 d’octubre només reviu unes sensibilitats que afecten directament la convivència harmònica que haurien de tenir els vilanovins”. El portaveu del PP, Carlos Remacha, ha insistit que la seva proposta “vetlla per la pluralitat i la neutralitat a l’espai públic i segueix els criteris d’objectivitat de l’administració, a diferència del que havia autoritzat l’anterior govern independentista”. “No es pot actuar prenent partit d’una forma parcial amb un grup de ciutadans per donar resposta a una finalitat política contraria a la legalitat”, ha afegit Remacha.

El PSC ha justificat el seu vot a favor de retirar els símbols de l’1-O ressaltant que el partit sempre ha tingut un posicionament contrari a l’independentisme. “Serem coherents”, ha dit el portaveu dels socialistes, Gerard Llobet. El vot a favor del PSC ha provocat la indignació d’una part del públic que omplia el saló de plens. Membres de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) han cridat “feixistes” als regidors socialistes, un insult que ha replicat l’alcalde Juan Luís Ruiz exigint “respecte per les majories”. “El que s’ha produït en aquest ple és una normalitat democràtica”, ha afegit.

Des de Vilanova en Comú s’han mostrat partidaris a recordar els fets de l’1 d’octubre, però han justificat l’abstenció dient que les plaques situades a centres cívics i escoles no es van consensuar mai al ple, com sí que es va fer amb el canvi de nom de la plaça.

La resta de partits ha criticat la proposta del PP i el posicionament del govern. La CUP i Junts han lamentat que la retirada d’elements vinculats a l’1-O arribi després d’haver acordat treure l’estelada de l’ajuntament i sortir de l’Associació de Municipis per la Independència. Per la seva part, ERC ha denunciat “l’ús partidista de la moció, negant la pluralitat de pensament i la diversitat política del municipi”.

El debat també ha comptat amb la participació de l’ANC, que ha refusat la moció considerant que “forma part d’una campanya per esborrar la memòria històrica”. El representant de l’entitat, Carles Ill, ha acusat el govern de situar-se al costat “dels que ens volen callats i submisos”.

FER UN COMENTARI