L’oposició recela de la nova taxa de residus del Vendrell

0
145
El ple on s'ha aprovat la nova taxa de residus,

L’Ajuntament del Vendrell ha aprovat aquest dilluns en un ple extraordinari la nova taxa de la recollida de residus que es començarà a aplicar l’1 de gener de 2025. Tal com van explicar des del govern local, la taxa agafarà com a referència la mida de cada habitatge, per fer pagar més o menys. El punt es va aprovar amb el vot a favor de l’equip de govern (PSC i PP), el vot en contra de Som Poble-ERC, Vox, Primer el Vendrell i Fem Vendrell, i l’abstenció d’En Comú Podem.

Fins ara, la taxa pujava a 163 euros anuals per cada habitatge. Amb el canvi, els que estiguin per sota dels 100 metres quadrats pagaran 159 euros i els de menys de 50 metres quadrats, 140 euros anuals. Per contra, els habitatges de més de 100 metres quadrats pagaran una taxa que anirà dels 172 euros, a un màxim de 306 euros anuals pels que tinguin més de 600 metres quadrats. Hi haurà bonificacions per ús de la deixalleria i per als que tinguin sistemes d’autocompostatge propis. Les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica quedaran exemptes de pagament.

Des de l’oposició han mostrat els seus recels per aquest nou model de taxa i han retret al govern que no hagi començat a implantar un pagament en funció dels residus que es generin. “Agafar com a referència la mida de les cases pot acabar provocant que la gent recicli menys, perquè al final això no té cap incidència en la taxa”, ha criticat Lluís Navarrete, de Primer el Vendrell. També Mar Vázquez, de Fem Vendrell, ha reclamat que es pagui segons els residus que es generin.

Des de Som Poble-ERC veuen la taxa “poc ambiciosa”, en paraules de Marc Robert, lamentant que no s’hagi començat a desenvolupar un pagament per generació que vagi en consonància amb els sistemes més eficients de recollida de residus que han d’entrar en funcionament amb el nou contracte del Consell Comarcal.

Increment de la taxa

Tant Robert com Navarrete han assegurat que la nova taxa comportarà un increment global de la taxa d’un 11%. Una afirmació que no comparteixen des del govern. El regidor d’Hisenda, Baltasar Santos, ha asseverat que la majoria dels contribuents, “un 60%”, tindran una reducció del que han de pagar. Navarrete ho ha rebatut, recordant que el govern espera recaptar “gairebé 800.000 euros més que l’any passat amb aquest canvi, dels quals 570.000 euros provindran dels comerços”.

Baltasar Santos ha conclòs dient que aquesta nova taxa és “un primer pas” per avançar cap al pagament per generació. Un aspecte que haurà d’arribar quan es comencin a desplegar els sistemes del porta a porta i dels contenidors intel·ligents.

FER UN COMENTARI