La temporada 2024-2025 de la Ruta del Xató s’ha inaugurat aquest dimarts 12 de novembre amb un acte celebrat a Can Milà de Sitges que ha servit per nomenar Roser Torras com a nova ambaixadora. Torras, que és una prestigiosa figura de la gastronomia catalana, ha rebut la massa de morter de les mans de l’anterior ambaixador, Enric Roca, simbolitzant així el traspàs.
“Ser ambaixadora del xató és un retorn a casa, a les meves arrels, i estic emocionada de poder representar una tradició que va molt més enllà del plat”, ha afirmat Torras. Els assistents a Can Milà han pogut degustar les varietats de xató representatives dels municipis que integren la ruta, que són Sitges, Vilafranca del Penedès, el Vendrell, Calafell, Vilanova i la Geltrú, i Cunit. Aquesta última població es reincorpora enguany a la iniciativa, després d’unes temporades d’absència.
Durant l’acte, la presidenta de la Ruta del Xató, Núria Carbó, ha fet l’entrega de diplomes als restaurants que elaboren el xató amb la recepta tradicional, com una manera de reafirmar l’autenticitat d’aquest circuit gastronòmic i el compromís del territori amb els productes de proximitat. Després s’ha fet una visita guiada a Can Milà, on s’ha explicat la història de l’equipament i el seu lligam amb la Malvasia de Sitges.
El primer esdeveniment rellevant de la temporada arribarà el 24 de novembre, amb la Festa del Xató de Vilanova i la Geltrú. Ja el 2025 hi haurà la Xatonada de Cunit (8 de febrer), la del Vendrell (23 de febrer), la Setmana del Xató de Sitges (27 de febrer), la Festa del Xató de Vilafranca (16 de març) i la Xatonada de Calafell (23 de març).