El vi negre Turó de les Abelles 2013, de la Finca Viladellops (DO Penedès), va ser el gran triomfador de la gala dels premis Vinari,   celebrada divendres a la nit a l’Auditori de Vilafranca. A banda de rebre el premi Gran Vinari d’Or, guardó que li atorga el títol de millor vi català d’aquest 2017, es va endur els reconeixements al millor vi negre de guarda (amb criança superior als 12 mesos) i al millor vi ecològic, convertint-se en el primer vi que rep tres distincions en una mateixa edició de la gala.

Nascut al Massís del Garraf

El Turó de les Abelles rep el seu nom de la parcel·la on Finca Viladellops (Olèrdola) cultiva vinyes de garnatxa. Aquesta varietat, juntament amb la sirà, formen el cupatge d’aquest vi, que ha esdevingut la icona del celler. Els membres del jurat han coincidit ha destacar la gran varietat aromàtica, juntament amb el seu perfil de fruita i flors, fresc i especiat, i una estructura elegant i intens al paladar. Aquest tast tan característic i personal esdevé del territori on creix el raïm, El turó de les Abelles. Una parcel·la situada a ple Massís del Garraf, un terreny pedregós, calcari i ric en la presència de fòssils marins que li aporta el toc salí i mineral al vi.

El fet que un vi negre de la DO Penedès hagi obtingut un triple reconeixement i hagi estat escollit com a millor vi català de l’any no ha sorprès al president de la DO Penedès, Josep Maria Albet, que considera que “després d’anys de feina ben feta amb els vins negres arriben els reconeixements a la gran qualitat dels cellers del territori”.

Millor cava català

L’altra gran triomfador de la nit va ser el cava Gran Reserva Brut Nature 2011 del celler sadurninenc Maria Rigol Ordi, que va merèixer el premi al millor escumós català del 2017. Elaborat amb les varietats tradicionals de macabeu, xarel·lo i parellada, presenta  una criança mínima de 48 mesos i és un cava cremós, intens, fresc i d’una gran complexitat aromàtica.

870 referències

Els Premis Vinari són uns guardons que van néixer fa cinc anys amb la voluntat de donar a conèixer els millors vins de Catalunya. Enguany ha comptat amb la participació de 870 referències de 235 cellers emparats en alguna de les dotze denominacions d’origen de Catalunya. El jurat professional ha estat format per una setantena d’experts en sommelieria, enologia, distribució, exportació, comunicació i prescripció de vins que, després de cinc jornades de tast a cegues, han premiat els millors vins en dotze categories.

A banda del Turó de les Abelles i del cava Maria Rigol Ordi altres referències elaborades al Penedès han estat guardonades en alguna de les dotze categories. Es tracta de set vins de la DO Penedès i una trentena d’escumosos de la DO Cava. Reconeixements que són el resultat de l’aposta del territori per l’alta qualitat.

 

FER UN COMENTARI