El 47% dels catalans volen la independència i el 42% la rebutja. Aquesta és la darrera enquesta feta pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). És una dada demoscòpica que no podem ignorar, molt clarificadora de tots els canvis que s’han viscut a Catalunya des de la sentència contra l’Estat del Tribunal Constitucional. Aquell estiu, realment, va començar el procés, amb la primera gran manifestació històrica del 10 de juliol del 2010, amb el lema Som una nació, nosaltres decidim. En tots aquests últims sis anys, el suport a la independència ha anat creixent de forma transversal, a mesura que anaven creixent els atacs i la fòbia de l’Estat espanyol cap a Catalunya. La llista seria infinita.
El resultat d’aquesta enquesta no significa que la independència acabi guanyant en aquest suposat referèndum unilateral. Les pressions de tot tipus i les campanyes de la por seran terribles. A més, la manipulació dels mitjans de comunicació espanyols contra la independència podrà arribar a ser descomunal. Només faltaria la pressió de l’exèrcit espanyol. És el que passa habitualment en un referèndum. El conflicte acabarà tensant totes les relacions econòmiques, financeres i socials.
Només donarem una dada per entendre la manipulació dels mitjans de comunicació espanyols. Els dos partits catalans independentistes (Cdc i Erc) que es van presentar a les eleccions espanyoles del passat 26 de juny no van tenir ni un segon en els noticiaris de màxima audiència d’Antena 3 i Tele 5. És important aquesta dada per saber la desigualtat (la manipulació espanyola) del moviment independentista. Per tot això i molt més, hem de continuar sumant persones per tenir un estat propi. El procés constituent s’ha de fer amb molta implicació social. I això només es pot fer arribant a les grans àrees urbanes de Catalunya, molt influenciades per les televisions espanyoles. La presència dels partits sobiranistes en les televisions espanyoles és pràcticament inexistent. Les dificultats, per tant, existeixen. Són immenses. L’objectiu estratègic hauria de ser molt simple: sumar ciutadans que veuen la independència de Catalunya com un projecte de futur, de millores socials i laborals, un nou espai on els ciutadans puguin ser atesos de forma justa, on es garanteixin els seus drets i la seva dignitat. Per aquest motiu, jo vull la independència de Catalunya.