El sector del vi i el cava es mobilitza davant la proposta de Pla Territorial del Penedès (PTP) i impulsa Plataforma Defensem la Identitat Vinícola del Penedès
La proposta de traçat del Quart Cinturó ha estat el detonant que ha fet que les patronals Institut del Cava, Pimecava i UVIPE (Unió Vinícola del Penedès) i el CEPVI (Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola) es decidissin a crear la Plataforma Defensem la Identitat Vinícola del Penedès (PDIVP), la qual en pocs dies ja ha rebut més de 120 adhesions de sindicats agraris, les principals empreses elaboradores de vins i caves i la Cambra de Comerç. L’objectiu de la plataforma és participar i fer propostes perquè es tinguin en compte a l’hora de la redacció definitiva del PTP. “No volem ser una plataforma de pancartes i llençols, la nostra actitud serà proactiva, hem de fer sentir la nostra veu i ser capaços de generar continguts pels redactors del pla. Volem buscar la complicitat i el diàleg amb el departament de territori i reclamar participació” manifesta Ignasi Grau, agrònom i assessor tècnic de la PDIVP. I és que, com ha explicat Damià Deàs, president de l’Institut del Cava, la plataforma el primer que està fent és crear una comissió d’experts i tècnics de primer nivell que puguin fer propostes de tu a tu amb la Generalitat per poder sumar i acabar trobant una alternativa.
La principal preocupació de la PDIVP és el traçat del quart cinturó que han conegut fa poques setmanes i amb moltes dificultats: “estem preocupats per la manca de transparència del departament de Territori, ens ha costat Déu i ajuda tenir aquesta informació “ha explicat Pere Guilera, president de Pimecava. “La proposta que hem vist no ens ha agradat gens, desapareix molt sòl vitivinícola, no s’està entenent el que és la comarca”, diu. La plataforma diu ser conscient que el Penedès és una ròtula entre Barcelona i Tarragona i que hi conviuen diferents sectors, però fa una crida a millorar aquest equilibri i a protegir definitivament el paisatge de vinya: “el nostre objectiu final és aconseguir que l’administració faci una llei al Parlament per protegir el paisatge vitivinícola”, anuncia Guilera.
El traçat del Quart Cinturó
De tots els documents que han pogut consultar des de la Plataforma, el més lasciu i que més preocupa és el Quart Cinturó. La proposta que es planteja va per Masquefa i travessa per un carener els termes municipals de Sant Llorenç d’Hortons i Sant Sadurní d’Anoia i s’enllaça amb l’autopista a l’altura de Torre Ramona. “Això genera un impacte visual terrible i fragmenta un espai vitivinícola d’excepcional valor, afecta de forma clau el paisatge. En aquest àmbit, dels 12 caves de Paratge que són la màxima qualificació de Cava, en travessa 2”, explica l’enginyer agrònom Ignasi Grau. “Aquest traçat té un gruix, un gruix de paisatge, de soroll i també una amplada de 300 metres d’afecció a banda i banda per al transport de mercaderies perilloses” afegeix.
Per la Plataforma cal buscar alternatives menys expansives: “en un marc en què l’AP-7 el 2022 serà sense peatge, sobta veure infraestructures que penetren dins el Penedès quan potser hi ha alternatives igualment funcionals. Reciclem infraestructures i corredors i no en generem de nous” comenta Grau.
Es preveu que l’aprovació de l’avanç del PTP es faci a principis del 2019. “Des de la plataforma els agradaria poder participar i establir diàleg en la fase prèvia de l’avanç de la redacció, que encara no s’ha fet”, anuncia Ignasi Grau.
[…] la plataforma, que es va presentar ahir, les respostes del Consell Comarcal davant la seva preocupació no havien estat favorables ni […]