El Vendrell, pol d’atracció d’intel·lectuals anys als 50-60, gràcies a Fenosa

0
1177

EL dissabte 6 d’abril a les 12 del migdia tindrà lloc a la seu de la Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell la presentació del llibre El Vendrell, platja de Montparnasse, i també d’una exposició, que narren l’arribada d’intel·lectuals i artistes internacionals al Vendrell convidats per l’escultor. L’acte comptarà amb la participació dels autors: Josep Miquel Garcia, Jordi Cerdà, Carmen Juárez, Núria Ballester i Josep Lluís Pascual.

Efectivament, com Sitges, Tossa i Cadaqués, el Vendrell va acollir als anys cinquanta i seixanta una colònia d’intel·lectuals cosmopolites, encara avui poc coneguda i que el llibre i l’exposició treuen a la llum. Apel·les i la seva esposa Nicole van compartir inicialment la seva casa del Portal del Pardo en estades curtes amb els seus amics parisencs i catalans, i alguns d’ells van acabar comprant-hi una casa.

Els primers convidats van ser Tristan Tzara (fundador del Dadaisme), els anglesos Patience Gray i Irving Davis, artistes japonesos i russos, l’escriptor Michel Cournot i Nella Bielski, Cécile Eluard (filla de Paul Eluard), la pianista Evelyne Dubourg o la galerista Henriette Gomes.

Entre els qui més endavant comprarien cases per estar prop de l’escultor hi ha la família D’Albis (de les fàbriques de porcellana de Limoges), Ursula Schroeder (filla del psiquiatra Prinzhorn), l’antropòleg Robert Jaulin, l’antiquari llibreter Joan Gili, l’escriptor Joan Perucho, el notari Julio Lacambra, els gravadors Antoni Ollé Pinell i Jaume Pla.

Els paisatges de les platges de Sant Salvador i Coma-ruga, amb la presència de Vil·la Casals, Albinyana, Sant Vicenç de Calders o Masarbonès, esdevindrien una extensió de la Casa dels Fenosa.

FER UN COMENTARI