A Ribes, per Sant Pere és festa grossa

0
985

Aquesta setmana Ribes ha entrat de ple a la festa major de Sant Pere, que enguany manté els canvis en les cercaviles de les festes majors aprovats per l’Assemblea de Balls Populars, com iniciar la cercavila de vigília cada any des d’un lloc diferent (enguany des de la plaça Layret). El gruix dels actes seran d’aquí a diumenge.

Avui divendres, tot començarà amb un esmorzar de forquilla al bar del Ger i un altre a la plaça de l’Església organitzat per les Barraques, per donar pas a la tradicional baixada de grallers des del Ger fins a la plaça Marcer, on al migdia es farà la disparada de morterets, traca i repic de campanes per donar pas a la cercavila infantil de vigília. A la tarda hi haurà, entre altres la ballada de bastons per les masies del poble, al Redós i l’hospital Sant Camil; i la cercavila de vigília des de la plaça Layret, fins a la plaça de l’Església, on hi haurà l’encesa conjunta de les colles de foc i la ballada conjunta de colles de bastons. I a la nit, castell de focs des del Castell de Ribes, pujada de balls des del carrer de Joan Maragall i ball de vigília.

Dissabte, balls parlats

El dissabte, 29, dia de Sant Pere, serà el dia dels actes més tradicionals, començant pel toc d’alba, matinal i toc de crida a les voltes de la plaça de la Vila, l’ofici on els Castellers Ribetans aixecaran un pilar, la ballada conjunta dels entremesos al migdia, sardanes a la tarda i també ja al vespre la representació de balls parlats a la plaça de la Vila, prèviament a la cercavila del sant patró. A la nit es farà ball de festa major i les barraques programaran música fins ben tard.

Com a novetat, dissabte i diumenge hi haurà a l’avinguda Onze de Setembre la Fira Artesanal de Festa Major, amb més de 25 artesans, organitzada per l’Associació DO Ribes.

Per tancar la festa major, diumenge s’ha organitzat una jornada amb activitats per a tots els públics: activitats infantils matinals a la plaça de l’Església i vermut amb Zebrass Marching Band al migdia; festa de l’escuma a la tarda i també una trobada de Pastorets per celebrar el 50è aniversari de la colla local. I a la nit, concert de Mabel Flores.

S’allarga una setmana

Un cop superats els actes principals, la festa continuarà la primera setmana de juliol amb actes com ara cinema, música, teatre i esports. Dimarts, per exemple, projectarà a la sala Bell-lloc els documentals “Recordis Ribes 1930-1950” i “Recordis Ribes i les Roquetes 1950-1975”; Els Xulius organitzen a la plaça del Castell les actuacions de Manel Camp i Gemma Abrié divendres al vespre, i de Quico, el Cèlio, el noi i el mut de Ferrereries dissabte. També dissabte es farà la gran clàssica ciclista per a corredors d’elit i sub-23, un total de 130 km al voltant d’un circuit que passa per Ribes, Vilanova, Canyelles i Ribes, i la diada castellera de festa major amb la Jove de Sitges, els Castellers de les Roquetes i els Castellers de Poble Sec. I el diumenge dia 7, la tercera Baixada de Carretons, amb sortida a la carretera BV-2112 i arribada al Pont de la Palanca (inscripcions a gemmabtt@gmail.com).

FER UN COMENTARI