La setmana passada, i seguint les recomanacions de la Generalitat, l’Ajuntament del Vendrell va procedir a abalisar l’espai natural de Les Madrigueres, una mesura que, segons ha explicat la regidora de Medi Ambient, Eva Mata, té per objectiu “protegir el medi natural amb la finalitat de preservar les espècies que hi viuen”. La zona acordonada abraça un espai de 500 metres de llargada per 30 d’amplada a la zona compresa entre la carretera i el mar, deixant per a l’ús dels banyistes la part de sorra més propera al litoral.

L’acció no ha estat ben rebuda per l’Associació de Veïns de Sant Salvador que, en declaracions a TV El Vendrell, han expressat sentir-se enganyats perquè tant Mata com l’alcalde Martí Carnicer els van prometre “que no tancarien la platja i, un mes després ens l’han tancat”. Des de l’entitat han demanat la dimissió de la regidora.

L’abalisament és la darrera de les accions que s’han dut a terme a la zona. Prèviament s’havien col·locat cartells informatius senyalitzant que es tracta d’un espai protegit, amb un alt valor ecològic i natural, i s’hi ha prohibit l’aparcament de vehicles, una mesura que també va generar queixes veïnals.

El proper pas, ha avançat Mata, és la renaturalització de l’espai, que està previst que el Ministeri de Medi Ambient iniciï a l’octubre. Els treballs, valorats en 600.000 euros, contemplen la retirada de plantes no autòctones, principalment canyes, la creació d’un sistema de dunes i la col·locació d’una passera, que ha de permetre connectar els passejos marítims de Sant Salvador i Calafell. Sobre aquesta darrera acció, Mata ha matisat que finalitzarà dins l’espai natural. “Des de l’Ajuntament haurem de fixar un camí de pas per arribar fins al passeig de Calafell”.

Males olors

La regidora també s’ha referit a les queixes veïnals referents a les males olors a la zona. Segons Mata, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) disposa d’una partida per construir una petita edificació on mitjançant un reactiu químic neutralitzar l’aigua que arriba de les cases, via clavegueram, a Les Madrigueres, on s’ubica l’estació que impulsa l’aigua cap a la depuradora de l’Albornà (Santa Oliva) on és tractada abans d’abocar-la al mar via torrent del Lluc.

Mata ha explicat que l’Ajuntament està estudiant ubicar aquesta edificació a la plaça del Pessebre, per tractar l’aigua abans que arribi a les Madrigueres i s’evitin així les males olors a la zona. Prèviament, però, s’ha de redistribuir aquest espai, ja que és un dels pocs indrets propers a la platja on encara queden places d’aparcament.

FER UN COMENTARI